İlaç devleri bir sonraki pandemiye hazır değil (Nipah virüsü nedir?)

Hollanda'da bir vakfın hazırladığı rapora göre Dünya Sağlık Örgütünün, olası bir salgın için belirlediği hastalıklara karşı, ilaç devlerinin hiçbir hazırlığı bulunmuyor. Vakfın yöneticisi Jayasree K. Iyer bu hastalıklar arasında bulunan ve ölüm oranı yükselmeye devam eden Nipah virüsü konusunda uyarıda bulundu. Iyer, "Nipah virüsü, büyük endişe yaratan başka bir bulaşıcı hastalık. Bu virüs her an patlayabilir. Bir sonraki salgın ilaca dirençli bir enfeksiyon olabilir" dedi.

İlaç devleri bir sonraki pandemiye hazır değil (Nipah virüsü nedir?)

Dünya Örgütü tarafından dünyanın en bulaşıcı hastalıkları olarak belirlenen on hastalığın ilaç şirketlerinde bir karşılığı yok. Bağımsız bir rapora göre dünyanın en büyük ilaç firmaları, Covid-19 salgınına artan tepkilere rağmen başka bir pandemi için hazırlıklı değiller. 

Hollanda menşeili Access to Medicine vakfı yöneticisi Jayasree K. Iyer, Çin'de Nipah virüsünün ölüm oranının arttığını dile getirdi. Pandemi riski taşıyan salgında ölüm oranı yüzde 75’e ulaştı.

Iyer, “Nipah virüsü, büyük endişe yaratan başka bir bulaşıcı hastalık. Bu virüs her an patlayabilir. Bir sonraki salgın ilaca dirençli bir enfeksiyon olabilir” açıklamasında bulundu.

Nipah enfeksiyonu için spesifik bir ilaç veya aşı henüz bulunmadı. Nipah virüsünün tedavisi yok ve bu durum yüksek ölüm oranına neden oluyor.

Salgının nerede meydana geldiğine bağlı olarak ölüm oranı yüzde 40 ile yüzde 75 arasında değişiyor. Meyve yarasalarının virüsün doğal kaynağı olduğuna inanılıyor. Bangladeş ve Hindistan’daki Nipah virüsü vakaları, hurma suyu içilmesiyle bağdaştırılmıştı.

NİPAH VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Nipah virüsüne (NİV) yakalanan biri öksürük, boğaz ağrısı, ağrı, yorgunluk ve nöbetlere ve ölüme neden olabilen beyin şişmesi gibi solunum semptomları yaşıyor.

Hastalığın 45 günlük kuluçka süresinin belirtileri arasında baş dönmesi, uyuşukluk, değişmiş bilinç ve akut ensedaliti gösteren nörolojik işaretler takip edebilir.

İLAÇ ŞİRKETLERİNİN BU HASTALIKLARA KARŞI BİR PROJESİ YOK

Vakfın iki yıllık raporlarına göre, ilaç firmaları DSÖ tarafından belirlenen halk sağlığını riske atan birçok bulaşıcı hastalığa karşı bir projeleri bulunmuyor.  Bu hastalıklar arasında Covid-19’dan çok daha yüksek ölüm oranlarına sahip ancak daha az bulaşıcı olan Mers, Sars ve Afrika’da yaygın olan yarık vadisi ateşi gibi solunum yolu hastalıkları bulunuyor.

DSÖ tarafından halk sağlığı için en büyük risk olarak tanımlanan 16 patojenden yalnızca altısı şu anda Ar-Ge aşamasında.  Bunlar arasında Chikungunya ve Zika virüsü için 4, Ebola için 6 Marburg virüsü için ise sadece 1 ilaç çalışması bulunuyor.

Raporda yeni tür corona virüslerin küresel bir acil duruma neden olma ihtimalinin yüksek olduğu konusunda yıllardır yapılan uyarılara rağmen, ilaç endüstrisinin ve genel olarak toplumun Covid-19 pandemisine hazırlıksız olduğu belirtildi.

Covid-19 küresel bir salgına dönüşene kadar ilaç şirketlerinin geliştirdiği bir aşı ya da ilaç yoktu. Şu anda ise toplam 63 Covid-19 aşısı ve ilacından bazıları hala geliştiriliyor bazıları ise onaylandı.

NTV uygulamasını indirin, gelişmelerden haberdar olun

google-play app-store Huawei App Gallery

YENİ VARYANT DAHA ÖLDÜRÜCÜ

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Dünya Sağlık Örgütü
  • Küresel Salgın
  • Sağlık

Sayfa Yükleniyor...