"İlaç hizmetinin devamı için adil sözleşme şart"

İlaç krizini değerlendiren İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, ''Çözüm SGK'nın sözleşme fesih kararını koşulsuz olarak kaldırması ve ilaç hizmetinin devamı için TEB ile adil bir sözleşme yapılmasıdır'' dedi.

"İlaç hizmetinin devamı için adil sözleşme şart"

Güngör, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacıları Birliğinin (TEB) üç gün içinde sözleşme masasına oturmaması durumunda 16 ocaktan itibaren sözleşmesiz bir dönem başlayacağını söyledi. Güngör, eczanelerin zarara uğratıldığına dikkat çekmek için bir günlük uyarı amaçlı kepenk kapatma eylemi yapıldığını hatırlatarak, SGK'nın bu eylemi gerekçe göstererek TEB ile yaptığı ilaç alım protokolünü 16 Aralıkta tek taraflı feshettiğini anımsattı.

Protokolün feshinin 16 Ocaktan itibaren yürürlüğe gireceğini ve sigortalı hastaların ilaçlarını eczanelerden fiş veya fatura karşılığında para ile almak zorunda kalacaklarını anlatan Güngör, SGK'nın eczacılar ile tek tek sözleşme yapmak istediğini ancak ülke genelinde hizmet veren 24 bine yakın eczacının TEB'in tarafı olmadığı hiçbir sözleşmeye imza atmayacağını açıkladıklarını söyledi. Güngör, SGK'nın, 11 Ocakta TEB ile bu konuyla ilgili görüşme yaptığını, hazırlanan şartnamenin imzalanması halinde bir anlaşma yapılacağını açıkladığını kaydederek, şartların başında ''Eczanelerin eylemsizlik kararı'' alması, eczane vitrinlerinin eylem amaçlı afişler asmak için kullanılmamasının bulunduğunu ifade etti.

Ayrıca Uygulama Tebliği ile ilgili tüm değişikliklerin, Kurum tarafından yapılabileceğini ve TEB'in buna koşulsuz uymasının da istendiğini dile getiren Güngör, ayrıca TEB'in sözleşmelerden ücret almaması ve sıralı dağıtım sistemine devam edilmesi için oda katkı paylarının kaldırılmasının şart koşulduğunu belirtti.

İLAÇ HİZMETİNİ SÜRDÜRMEK İSTİYORUZ
İlaç hizmetini sürdürmek istediklerini ifade eden İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, şöyle devam etti:

''Ancak bunun için SGK ile TEB'in masaya oturarak karşılıklı adil bir sözleşmeye imza atması gerekiyor. Eczacıya kölelik koşulları dayatarak ilaç hizmetinin sürdürülebileceğini düşünenler yanılıyor. Eğer SGK 3 gün içinde TEB ile sözleşme masasına oturmazsa 16 ocakta Türkiye'de sözleşmesiz bir dönem başlayacak. Halkımız ilaçlarını fatura-fiş karşılığı eczanelerimizden parayla alacaklar ve daha sonra bu parayı SGK'dan tahsil edecekler. Bu süreçte halkımızın ilaca ulaşmasında yaşanacak sıkıntıların tek sorumlusu SGK'dır. SGK sözleşmeyi tek taraflı feshederek bu sonucu kendisi yaratmıştır. Çözüm SGK'nın sözleşme fesih kararını koşulsuz olarak kaldırması ve ilaç hizmetinin devamı için TEB ile adil bir sözleşme yapılmasıdır.''

Semih Güngör, bugünden itibaren İstanbul'daki tüm eczacıların SGK'nın da istediği gibi vitrinlerini temizleyeceğini ifade ederek, vitrinlere ''SGK'nın kölelik sözleşmesine hayır. Adil bir sözleşme yapılsın. Halk ilaçsız kalmasın' yazılı afişlerin asılacağını bildirdi. Bugüne kadar yaşanan sıkıntıların ardında ilacın eczane dışına çıkarılması isteğinin yattığını da savunan Güngör, eczacıların hiçbir şekilde eylem yapmayacakları bir protokolün içine sokulmak ve meslek örgütünün de yok edilmek istendiğini ileri sürdü.

SORUMLU ECZACILAR DEĞİL İLAÇ SANAYİDİR
Güngör, SGK'nın ilaç alımında uygulanan provizyon sisteminin de iyi çalışmadığını ve sistemin çalışmamasının nedeninin eczacılar değil, kurumun kendisi olduğunu söyledi. Son dönemde kanser, kalp, yoğun bakım ilaçları ve antibiyotiklerin sıkıntılar yaşandığını anımsatan Güngör, bunun sorumlularının da eczacılar değil ilaç sanayi olduğunu kaydetti.

Güngör, yarın Ankara'da TEB Başkanlar Kurulunun olağanüstü toplanacağını ve sürece ilişkin ne yapılacağına ilişkin kararlar alınacağını sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...