İlaç israfına sandık çözümü

Malatya Belediyesi, Türkiye'de önemli boyutlara ulaşan ilaç israfını önlemek amacıyla marketlere, ''İlaç Toplama Sandıkları'' koyarak, vatandaşların evlerindeki kullanılmayan ilaçları ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.

İlaç israfına sandık çözümü

''İhtiyacı Olanlara İlaç Olun'' sloganıyla vatandaşlardaki ilaç kullanımına yönelik bilinci artırmaya ve ilaç israfını önlemeye çalıştıklarını belirten Malatya Belediyesi ve Sosyal İşler Müdürü Muhittin Turan, genellikle her vatandaşın evinde kullanmadığı pek çok ilaç bulunduğunu ve bunların son kullanma tarihleri bitene kadar bekletilip atıldığını belirtti.

Bu nedenle ilaç israfının önemli boyutlara ulaşabildiğini dile getiren Turan, israfı önlemek amacıyla 2003 yılında başlattıkları ''İlaç Toplama Kampanyası''nın hem ihtiyaç sahipleri hem de evlerinde atıl durumda ilaçları bulunan vatandaşlar için önemli bir çalışma olduğunu dile getirdi.

Kampanya kapsamında dönem dönen Malatya'da Belediyeye bağlı market zinciri olan Esenlik marketlerine koydukları ''İlaç Toplama Sandıkları''yla vatandaşların evlerinde bulunan ve kullanmadıkları ilaçları topladıklarını kaydeden Turan, bu ilaçları Sağlık ve Sosyal İşler Müdürlüğünün doktorları tarafından muayene edilerek reçeteleri yazılan ihtiyaç sahibi hastalara ücretsiz olarak verdiklerini anlattı.

8 YILDA YAKLAŞIK 5 MİLYON LİRALIK İLAÇ İSRAFI ÖNLENDİ
Kampanyayla yılda ortalama 500 bin liralık ilacın çöpe atılmaktan kurtarıldığını ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını kaydeden Turan, 8 yılda yaklaşık 5 milyon liralık ilaç israfının önlediğini vurguladı. Kimi vatandaşları katkı payı ödeyebilecek güçleri bulunmadığı için belediyenin ücretsiz olarak sunduğu sağlık hizmetlerinden yararlandırdıklarını kaydeden Turan, bu hastaların ücretsiz ilaç almalarının kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.

FAZLA İLAÇLAR HUZUREVİ VE CEZAEVLERİNE DE GÖNDERİLİYOR
Sandıklar içinde toplanan ilaçlardan son kullanma tarihleri geçmiş olanları tıbbi atıklara teslim ederek, diğerlerini hastaların kullanımına sunduklarını kaydeden Turan, toplanan ilaçlar arasında bulunmayan diğer ilaçları da ihale yoluyla alarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıklarını belirtti.

Toplanan fazla ilaçları, özellikle de kronik hastalıklara yönelik olanları hastanelerin yanı sıra huzurevi ve cezaevlerine de gönderdiklerini anlatan Turan, böylece hem oralardaki hastaların da bu ilaçlardan faydalanmasının sağlandığını hem de ilaç israfının önüne geçilmesine olanak tanındığını kaydetti.

VATANDAŞ DA DUYARLI
Malatya Belediyesi Sağlık ve Sosyal İşler Müdürlüğünde çalışan eczacı teknisyeni Nusret Çiçek de vatandaşların bu kampanyaya oldukça duyarlı davrandıklarını belirtti.

İlaç toplama sandıklarının haftada bir ya da iki kez marketlerden alınarak eczanenin deposunda tasniflendiğini anlatan Çiçek, hem ihtiyaç sahibi ailelerin hem de evlerinde kullanılmayan ilaçları getirenlerin kampanyaya memnuniyetle destek verdiklerini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...