İlaçta büyük ihale kavgası

TEB’in yurtdışından ilaç alımında tekel olduğunu savunan Sağlık Bakanlığı, ilaç ithalinde söz sahibi olacak. TEB ise karara tepkili.

İlaçta büyük ihale kavgası

Bakanlığı'nın Türkiye'de bulunmayan ilaçların ithali için ihaleye gidecek olması, Bakanlık ile Türk Eczacılar Birliği arasında tartışma yarattı. Mevcut uygulamada ithalatta sorumlu tek kurum olan Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) bulunmayan ilaçlar konusundaki asıl sorunun, Bakanlığın ilaç kararnamesindeki fiyatlara uymamasından kaynaklandığını söyledi.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör ilaç dağıtım işine yeni ortakların dahil edilmesinin eczaneleri tamamiyle bypass edeceğini ve sadece bir kısım yeni zenginler oluşturmaya yarayacağını belirterek şöyle konuştu: “Asıl mesele eczacılarla Bakanlık arasında imzalanan ilaç fiyat kararnamesine Bakanlığın uymaması. Mevcut kararnameye göre Euro’nun fiyatında yüzde 10 artış ya da düşüş olduğu takdirde ilaç fiyatlarında da o oranda zam ya da indirim yapılması gerekiyor. Bakanlık Euro’nun fiyatının düşmesi üzerine ilaç fiyatlarında iki kez indirime gitti ancak Euro’nun yüzde 10’un üzerindeki artışları karşısında hiçbir adım atmadı” dedi.

600 MİLYAR LİRALIK EKONOMİ
Taraf’a konuşan bir Sağlık Bakanlığı yetkilisi ise TEB’in yurtdışından ilaç alımında tekel olduğunu ve bu nedenle yeni uygulamaya karşı çıktığını savunarak şunları söyledi: “Türkiye’de 10 bine yakın ruhsatlı ilaç var. Bunların yüzde 80’inin fiyatı 50 lira ve altında. Dolayısıyla fiyattan ötürü sıkıntı yaşanacaksa bu ilaçlarda da sıkıntı yaşanması gerekirdi. İlaçlara ulaşmanın bir yolu da yurtdışından ilaç temini. Bu da şimdiye kadar TEB vasıtasıyla yapılıyordu. Yani TEB’in yurtdışından getirdiği senelik 600 milyar lira tutarında bir ilaç ekonomisinden bahsediyoruz, yaklaşık yüzde 10 gelirleri var. Dolayısıyla bunu kaybetmek istemiyorlar. Artık tek yetkili TEB olmayacak. Ecza deposu ruhsatı almış firmalar da kurumumuza başvurarak yetki alabilecek.

Sayfa Yükleniyor...