'İlaçta tasarruf, erişimi kısıtlayarak olmaz’

Türk Eczacıları Birliği, ilaçta tasarrufun, ilaca erişim hakkını kısıtlayarak ya da ilaç alanının piyasalaştırarak değil, akılcı ilaç kullanımı ile mümkün olduğunu belirtti.

'İlaçta tasarruf, erişimi kısıtlayarak olmaz’

Türk Eczacılar Birliği'nden, Eczacılık Haftası dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, sağlık hakkının evrensel insan hakları içerisinde ayrıcalıklı bir yere ve öneme sahip olduğu, ötelenemeyeceği, ertelenemeyeceği ve ikame edilemeyeceği vurgulandı.

hakkının nasıl kullanılacağını belirleyen sağlık politikalarının da yüzyıllardır toplumun bugününü ve geleceğini doğrudan belirleyen bir etkiye sahip olduğu, yalnızca sağlık hizmetini üretenleri ya da yasa koyucuları değil, tüm toplumu yakından ilgilendirdiği ifade edilen açıklamada, şu değerlendirmelere yer verildi:

''Bugün sağlık hakkını kullanmamızı belirleyen sağlık politikaları, tasarruf üzerine kurulmuştur. Tasarruf içinse bir yandan ilaç ve tedaviye ilişkin kısıtlamalar konurken, diğer yandan bu alan devletin görevi olmaktan çıkartılmakta, alanın piyasaya terk edilmesinin işareti olabilecek önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Biz eczacılar için de, ilaçta tasarruf son derece önemli bir konudur. Ancak, bizler ilaçta tasarrufun gerçekten sağlanmasının ilaca erişim hakkını kısıtlayarak ya da ilaç alanını piyasalaştırarak değil, akılcı ilaç kullanımı ile mümkün olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle de son üç yıldır, 14 Mayıs Eczacılık Haftası'nı 'Akılcı İlaç Kullanımı' teması ile kutluyoruz.''

Doktorun yönlendirmesi olmadan, eczacıya danışmadan başlatılan tedavilerin yarar getirmediği, bu nedenle önemsiz gibi görünen sağlık sorunlarında dahi tedavinin kişiye özgü olduğu belirtilen açıklamada, ister bitkisel ister kimyasal kökenli olsun, ilaçların ancak sağlık profesyonellerinin yönlendirmesi ile alınan bir ürün olması gerektiği hatırlatıldı.

TÜRKİYE, ANTİBİYOTİK DİRENCİNDE TEHDİT ALTINDA
Hem sağlık hem de ekonomik yönden Türkiye'de ilaç alanındaki en büyük sorunlardan birinin antibiyotik olduğu ifade edilen açıklamada, Türkiye'de pek çok ülkeden farklı olarak, antibiyotiklerin halen ilaç sepetinde en çok tüketilen ilaç gruplarının başında yer aldığı, bu durumun antibiyotik direnci konusunda Türkiye'nin büyük bir tehdit altında olduğunu gösterdiğine işaret edildi.

Açıklamada, ilaç politikalarının global bütçeye dayandırılması, yani hangi ilaç tüketilirse tüketilsin hükümetin ilaca aynı miktarda para ödüyor olmasının, akılcı olmayan antibiyotik kullanımını tetikleyen, hastalar açısından ise diğer ilaçlara erişimini kısıtlayan bir engel olduğu belirtildi. İlaçların yaygınlığının, beraberinde yeni sağlık sorunlarını getirdiğine, bunun en önemlisinin de antibiyotik direnci olduğuna dikkat çekilen açıklamada, antibiyotiklerin akılcı olmayan kullanımının antibiyotik direncinin gelişmesine yol açtığı vurgulandı. Akılcı ilaç kullanımında, ilacın hekim tarafından verilmesi ve bir ilaç uzmanı olan eczacı danışmanlığında kullanılmasının önemine işaret edilen açıklamada şu uyarılara yer verildi:

''Antibiyotiklerin akılcı olmayan biçimde, hatalı kullanımı bugün ve gelecekte başka hastalıklara ve binlerce insanın ölümüne davetiye çıkartacaktır. Antibiyotik direnci nedeniyle bakteriyel enfeksiyonların önlenmesi ya da etkin bir şekilde tedavisi mümkün olmadığında majör cerrahi, organ nakli, diyaliz, kanser, tüberküloz gibi hastalıklarda modern tıbbın elde ettiği başarılarda önemli gerilemeler meydana gelecektir.''

Sayfa Yükleniyor...