İleri yaş gebelikleri riskli

Günümüzde anne olma yaşı giderek ilerliyor. Ancak sürekli ötelenen hamilelikler, normalden iki kat daha fazla risk ile karşı karşıya kalınmasına sebep olabiliyor.

İleri yaş gebelikleri riskli

30 ve 40'lı yaşlardaki kadınlarda gebelik sırasında yaşanabilecek riskler, 20'li yaşlardaki gebeliklerden iki kat daha fazla. Bu nedenle daha yakından takip ve tedavi gerekebiliyor. Yüksek tansiyon, gebelik diyabeti, erken doğum gibi anne adayının yaşayabileceği sorunları, Down sendromu gibi bebeği ilgilendiren kromozom anormallikleriyle ilgili sorunlar 30'lu ve 40'lı yaşlardaki kadınların gebeliklerinde daha sık görülüyor.

Bu tür gebeliklerde düşük ve erken doğum oranının da yüksek olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Arda Lembet, “Gebelikte ağrıya ya da kanamalara neden olabilen rahim içi iyi huylu tümörlere; yani miyomlara da daha sık rastlanır. Gebelik esnasında yaşam kalitesini düşüren hemoroit, idrar tutamama, bacak varisleri, bel ve kas ağrıları daha kolay ortaya çıkabilmektedir” dedi.

35 YAŞ REFERANS ALINIR
Tıp dünyası ileri yaş gebeliği sınıflaması yaparken, özellikle 35 yaşı referans yaş olarak alıyor. Bunun nedeni 35 yaşından sonra daha yüksek oranda görülen kromozom anormallikleri ve tanıda girişimsel işlemler olan amniyosentez ve koryonvillus biyopsisi gerekebilmesi. Amniyosentez için izlenen düşük riski ile 35 yaşında Down sendromu ortaya çıkma olasılığının benzer olduğunu söyleyen Dr. Lembet, “Bu nedenle amniyosenteze bağlı düşük olasılığının eşitlendiği 35 yaş, uzun yıllar tıp camiasında belirleyici olmuştur” diye konuştu.

NASIL BİR YOL İZLENMELİ?
Bu yaş grubunda daha sık görülen genetik ve kromozomal anormalliklerin ekarte edilmesi amacıyla yaklaşım farklılık gösterdiğini vurgulayan ve anne adayının detaylı ultrasonografi ve tarama testlerinden geçirilmesinin önemine değinen Lembet, anne adayının stresli bir iş yaşamı varsa takibin şart olduğunu söyledi.

Bu yaşlarda yapılan doğumun normalden uzun sürebileceğine dikkat çeken Lembet, doğum sonrası toparlanma sürecinin de yavaş ilerleyebildiğini belirtti. İleri yaşlarda anne olmayı planlayan adayları “Zorlukları bilin önleminizi alın” sözleriyle uyaran Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Arda Lembet, “Bu dönemde bir kadın için fiziksel ve ruhsal sağlık oldukça önemlidir. Bunun yanında anne olmanın gerektireceği özen de eklenirse, anne adaylarını önemli bir özveri beklemektedir. Hamilelik ve annelik sürecinde ileri yaşa özgün zorlukları iyi tanımak ve gerekli önlemlerle en aza indirmek önemlidir” tespitinde bulundu.

Sayfa Yükleniyor...