İnsülini artıran gıdalar şişmanlatıyor

Glisemik indeksi düşük gıdalarla beslenmenin, insülin hormonunda azalmaya yol açtığını belirten uzmanlar, aynı zamanda enerji artışı oluştuğu için vücudun yağ yakmaya başladığını söylüyor.

İnsülini artıran gıdalar şişmanlatıyor

Düşük glisemik indeksli beslenmenin, hem doygunluğu hem de yağların yakılmasını artırarak kilo kaybı sağladığını belirten Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Metin Özata, yeni kitabı Glisemik İndeks Diyeti’nde bazı gıdaların neden daha tok tuttuğunu, bazılarınınsa acıkmayı nasıl hızlandırdığını anlatıyor.

Düşük glisemik indeksli gıdaların yüksek glisemik indeksli gıdalara göre daha uzun süre tok tuttuğunu ve bu nedenle sonraki öğünde daha az yemeyi sağladığını belirten Özata, “Bir yemekteki glisemik indeksli oranını yüzde 50 artırdığınızda doygunluk hissinde yüzde 50 azalma olmaktadır” diyor.

Diğer diyetlere nazaran glisemik indekse göre ayarlanan diyetlerin daha yararlı olduğunu ileri süren Özata, bunun nedenini, insülin direncinin kırılması olduğunu söylüyor. Özata, “1.200 kalorinin altında diyet yapmak insülin direncini artırır ve kilo aldırır. Kilo vermek için acıkmanın ve tatlıya saldırmanın önlenmesi gerekir. Bunun yolu da düşük glisemik indeksli gıdalarla beslenmekten geçer. Bu beslenme modelinde işiniz çok kolay. İştah kontrolü için bağırsakta sindirimi uzun süren ve bu nedenle kan şekerini hızla artırmayan düşük glisemik indeksli gıdaları seçmeniz yeterli” diye konuşuyor.

Prof. Dr. Metin Özata, kitabında aşırı iştahın ve kilo almanın en önemli sebebi olan insülin direncini ve beslenmede yapılacak küçük değişikliklerle bu direncin nasıl kırılabileceğini anlatıyor. Alternatifli diyet mönüleri ile her kilodan herkese zayıflamanın formülünü veriyor.

Sayfa Yükleniyor...