İnternetten alınan ilaçların yarısı sahte

Türkiye ilaç krizinin eşiğinde. Tüm Eczacılar İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Sekreteri Murat Çiftçi, çoğu kanser tedavisi için kullanılan 100’ün üzerinde ilacın piyasada bulunmadığını söyledi.

İnternetten alınan ilaçların yarısı sahte

Çoğu kanser tedavisinde kullanılan 100’ün üzerinde ilaç piyasada bulunamıyor. Hastalar için endişe verici duruma dikkat çeken Tüm Eczacılar İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Sekreteri Murat Çiftçi, “Karaborsaya düşen ilacı bulamayan internete yöneldi. Maalesef yüzde 50’si de sahte” uyarısını yaptı.

Türkiye ilaç krizinin eşiğinde. Tüm Eczacılar İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Sekreteri Murat Çiftçi, çoğu kanser tedavisi için kullanılan 100’ün üzerinde ilacın piyasada bulunmadığını söyledi. Çiftçi, “Genellikle ithal kalemler. Fiyatları Türkiye’de çok düşük olduğu için imalatçısı yurtdışından getirmiyor” dedi.

GÜNCEL FİYAT POLİTİKASI YOK

Yeni fiyat kararnamesinin çıktığını ilaçların euro’yu baz aldığını ifade eden Çiftçi, “Euro’nun bir sene önceki ortalama fiyatının yüzde 36’sı iskonto olarak belirleniyor. Örneğin, geçen yıl euro ortalama fiyatı 2 liraysa bunun yüzde 36’sını düşüyor. İlacı ortalama 1.40’tan hesaplıyor. Hem bir sene önceki kur hem de üzerine iskonto uygulanınca ilaçlar çok düşük fiyata geliyor. Firmaların ilaçları getirmekten kaçınma sebepleri budur” diye konuştu.

KARABORSA EĞİLİMİ

Uygulamanın hastaları mağdur ettiğini belirten Çiftçi, “Hasta ilacı bulmakta zorlanınca, fiyatı ne olsa ödemeye razı hale geliyor. Bu da kişileri karaborsaya yönlendiriyor. Keşke karaborsadan aldığı ilaç da gerçek ilaç olsa! İnternetteki ilaçların minimum yüzde 50’si ise sahte” ifadesini kullandı.

İLAÇLAR ÇALINIYOR

Mevcut sistemde hastanelerden sıkça ilaç çalındığını hatırlatan Çiftçi, “Bu kadar pahalı ilaçlar hastanelerde bulundurulunca çalınma olayı artacaktır. Maalesef çalınan ilaçlar yurtdışına gidiyor. Hastaneler bu ilaçların güvenini nasıl sağlayacak?” dedi.

HASTANELERDE CİDDİ YIĞILMALAR OLACAK

Kanser ilaçlarının hastanelerden temininin de sakıncalarına dikkat çeken Çiftçi, “Önceden SSK hastanelerinden hastalara veriliyordu. Yığılma oluyordu. Daha da önemlisi hastanelerde, 400 kalemin tamamını bulundurması inanılmaz yüksek maliyet getirecek. Belli kalemdeki A ilaç çok reçete ediliyorsa B ilacı ne olacak? Miadı geçip atılacak mı? Daha da korktuğumuz sıkıntı örneğin bir kanser türü için 5 çeşit ilaç var. Hastane bir tanesini bulunduracak. Doktora acaba bu ilacı yaz diye baskı mı yapacaklar?” diye konuştu.

İŞTE PİYASADA BULUNMAYAN KANSER İLAÇLARININ BAZILARI

FLUOROURACIL

BLEOLEM

CARBOPLATIN EBEWE

CISPLATIN DBL

CYTARABINE

DAKARBAZ

DAUNOMICINA

DETICENE

EPIRUBICIN EBEWE

ETOPOSID EBEWE

FYTOSID

KEMOPLAT

LASTET

METHOTREXATE-TEVA

MITOMYCIN-C

ZOFER

KAYNAK: Bugün Gazetesi

Sayfa Yükleniyor...