Işığın migreni tetiklemesinin nedeni bulundu

Gözde ışık hassasiyeti olan hücrelerle migren atakları sırasında harekete geçen bir grup nöron arasında bağlantı olduğu ortaya çıktı.

Işığın migreni tetiklemesinin nedeni bulundu

İtalyan haber ajansı ANSA'da yer alan habere göre, Boston'daki Beth Israel Deaconess Tıp Merkezinde görev yapan bilim adamları, migren hastalarının ışığa karşı duyarlı olmalarının nedeninin, gözdeki ışık hassasiyeti olan hücrelerle migren atakları sırasında harekete geçen bir grup nöron arasında ilişki olduğunu tespit etti.

Migren hastalarının yüzde 85'inin aynı zamanda fotofobisinin (ışığı tolere edememe durumu) olduğu belirtilen haberde, migren atakları sırasında sadece birkaç saniye ışık görmenin dahi ağrıyı artırdığına, ancak bunun nedeninin bugüne değin açıklanamamış olduğuna işaret edildi.

MİGREN ATAKLARINDA HAREKETE GEÇEN NÖRONLAR
Görme özürlü 20 migren hastasını, ışığa karşı tamamen duyarsız olanlar ve ışığın varlığını hissedebilenler olarak ikiye ayıran bilim adamları, sadece ikinci grubun üyelerinin fotofobik olduğunu gözlemledi.

Bu durumun, fotofobinin arkasında optik sinirin bulunduğunun bir göstergesi olduğunu belirten bilim adamları, araştırmalarını migrenli fareler üzerinde sürdürdü. Retina tabakasında bulunan melanopsin adlı ışığa duyarlı hücrelerin optik sinir vasıtasıyla beyne ulaştığı bölümde migren atakları sırasında harekete geçen bir grup nöron keşfeden bilim adamları, bunun ışığın migren üzerindeki etkisini açıkça ortaya koyduğunu söylediler.

Sayfa Yükleniyor...