İzmir SGK: İlaçta halk mağdur olmayacak

SGK İzmir İl Müdür Vekili Mustafa Keskin, 'Eczacılarımızın çoğu 'biz SGK ile sözleşme imzalayacağız' diyor. Yani halk bu konuda mağdur olmayacak" dedi.

İzmir SGK: İlaçta halk mağdur olmayacak

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İzmir İl Müdür Vekili Mustafa Keskin, SGK'nın eczanelerle olan İlaç Alım Protokolü sözleşmesini tek taraflı feshetmesine ilişkin olarak, ''Yanımıza gelen eczacılarımızın çoğu 'biz Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayacağız' diyor. Yani halk bu konuda mağdur olmayacak. Halkın lehine olan bu gelişmeler devam edecek'' dedi.

Keskin, yaşanan küresel mali krizden, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'deki pek çok sektörün etkilendiğini, ancak en az zarar gören sektörün ilaç sanayi olduğunu söyledi.

İlgili bakanlığın ilaç firmaları ve depolarıyla görüşerek, ilaç fiyatlarında indirime gidilmesi yönünde anlaşma sağlandığını ve bir protokol yapıldığını anlatan Keskin, bu protokole göre eczanelerin depolarında bulunan ve yüksek fiyatlarla aldıkları ilaçları depo ya da firmalara iade edeceklerini, eczanelerin zararlarının telafi edilerek fiyatlarda indirim yapılacağını ifade etti.

Keskin, buna göre eczanelerin ellerindeki pahalı ilaçları firma ve depolara teslim etmeleri gerekirken bu konuda direndiklerini ifade ederek, ''4 Aralıkta eczane kapatma eylemi yaptılar. Sadece kapatmakla kalmadılar 'Bugün kapatıyoruz, yarın ne olacağını bilmiyoruz' diye kurumu tehdit ettiler'' diye konuştu. Eczanelerle yapılan sözleşme konusuna da değinen Keskin, her sözleşme döneminde Türk Eczacılar Birliği ile kurumun sıkıntı yaşadığını kaydederek, şunları söyledi:

ELEKTRONİK ORTAMDA SÖZLEŞME YAPACAĞIZ
''İzmir ve İzmir'e bağlı 6 ilde 3 bin 750 eczaneyle sözleşmemiz var. Bunların her biriyle kağıt üzerinde sözleşme imzalıyoruz. Artık elektronik altyapının çok etkin ve kolay kullanıldığı bu çağda, sözleşmenin manuel ortamda yapılması çok anlaşılabilir değildi zaten. Onun için bakanlığımız bir karar verdi, 'Bundan sonra elektronik ortamda sözleşme yapacağız' dedi. Bu, eczacıların bizimle elektronik ortamda tek tek sözleşme yapacakları demek. Eczacılar her sözleşme döneminde birliğe sözleşme parası adı altında 500 lira para ödüyorlardı. Şimdi direkt sözleşme yapacakları için o parayı ödemeyecekler.''

Bu avantajların yanı sıra reçetelerini ayın 15'ine kadar teslim etmeleri gereken eczacılar için bu sürenin ayın 20'sine kadar uzatıldığını, miadı geçmiş ilaç bulunan eczanelere verilen üç aya kadar fesih cezasının para cezasına çevrildiğini anlatan Keskin, ''Yanımıza gelen eczacılarımızın çoğu 'Biz Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayacağız' diyor. Yani halk bu konuda mağdur olmayacak. Halkın lehine olan bu gelişmeler devam edecek. Vatandaş bu konuda tedirgin olmasın, devlet vatandaşa sahip çıkacaktır'' dedi.

TEBLİGATLAR GÖNDERİLDİ
Mustafa Keskin, sözleşmeyi fesheden tarafın bunu bir ay önceden bildirmesi gerektiğini hatırlatarak, ''Biz tebligatlarımızı çıktık. Tüm eczanelerimize iadeli taahhütlü olarak tebligatlarımızı çektik. Ocak'ın 16'sına kadar sözleşmelerin imzalanması gerekiyor'' diye konuştu. Bürokrasinin de azalacağı görüşünü dile getiren Keskin, ''Eczacılarımız bizi bu konuda destekleyecekler, inşallah hiçbir problem çıkmayacak'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...