Japonya'da çocuklara organ nakli izni

Japonya'da çocuklara organ nakli yapılmasına izin veren yasa değişikliği kabul edildi.

Japon millitvekillerinin 18 haziranda kabul ettiği yasa tasarısını bugün onaylayan senatörler, bu reformla, 15 yaşın altındaki çocuklara organ nakli yapılmasına izin verdi ve ayrıca ülkede yıllardır devam eden "beyin ölümü" tartışmalarına da son noktayı koymuş oldu.

Değişiklikle ülkede, bundan böyle, hayattayken aksine bir durumu belgelenmemiş olan ve beyin ölümü tanısı konulan herkes yasalar önünde ölü sayılacak. Böylece nakil için verici adayının ailesi veya yakınlarından izin alınması da gerekmeyecek.

Japonya'da, bir kişinin kalbi durmadan ölü sayılamamasını ve bu nedenle de organ bağışında bulunamamasını öngören yasa, 1997'de değiştirilerek kişilerin beyin ölümü halinde organ bağışı yapabilmesine imkan sağlanmıştı. Ancak bu durum beyin ölümü ve bitkisel hayatın çoğu kez birbirine karıştırılmasına neden oldu ve aileleri, yakınlarının organının bağışlanmasına izin vermekten caydırdı. Bu nedenle ABD'de her yıl binlerce, Avrupa ülkelerinde yüzlerce nakil yapılırken, Japonya'da 1997'den bugüne dek sadece 81 organ nakli yapılabildi.

Hasta çocukların aileleri, şimdiye kadar kalp nakli için başta ABD olmak üzere yurtdışının yolunu tutuyordu. Böbrek ya da karaciğer nakli için Japonlar daha çok, organ ticaretinin beşiği olan Çin ve Filipinler'i tercih ediyordu.

Her yıl 10 binden fazla beyin ölümünün olduğu Japonya'da 12 binden fazla hasta organ bekliyor. Son olarak 11 yaşındaki Hiroki Ando'nun durumu basında yankı bulmuştu. Acil kalbe ihtiyacı olan Japon çocuğu, 15 yaşın altındakilere organ naklini yasaklayan yasalar nedeniyle ölümü bekliyordu.

Hiroki'nin kızkardeşi de kalp nakli yapılamadığı için 5 yıl önce ölmüştü.

Sayfa Yükleniyor...