Jet-lag batıdan doğuya giderken çok görülüyor

Seyahate çıkanların en çok merak ettikleri konuların başında jet-lag sorununu nasıl aşacakları geliyor. Araştırmalar özellikle bu durumun batıdan doğuya doğru, gündüz uçuşlarında daha çok ortaya çıktığını göstermiştir.

Uluslararası yolculuklarla ilgili riskler yolcunun durumu (yaş, cinsiyet, durumu vs.) ve yolculuğun özelliğine (güzergah, amaç, süresi vs.) göre değişir. Uygun zamanda alınmış koruyucu tedbirler ve özel önlemler, beklenmedik ve kötü sağlık risklerini azaltırken, seyahatlerin de daha rahat geçirilmesine yardımcı olur.

Seyahate çıkanların en çok merak ettikleri konuların başında jet-lag sorununu nasıl aşacakları geliyor. Araştırmalar özellikle bu durumun batıdan doğuya doğru, gündüz uçuşlarında daha çok ortaya çıktığını göstermiştir.

International Hospital Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Dr. Hande Aygün, Jet-lag olarak bilinen rahatsızlığın, uzun süreli okyanus aşırı uçak yolculuklarında ortaya çıkan, rahatsız edici hastalık hali olduğunu belirtiyor. Bir başka ifadeyle uçakla dünyanın zaman dilimleri geçilirken insan vücudunun bu hızlı zaman değişimine adapte olamamasıdır. Belirtileri şunlardır:

Bu durumlarda, yolculuk öncesi iyice dinlenmiş olmak, yolculuk öncesi ve sırasında bol sıvı tüketmek ve yağsız hafif yiyecekler tüketmek, alkol tüketimini azaltmak, gidilecek zaman dilimine kendimizi mümkün olduğunca çabuk ayarlamak (yemek saati, uyku saati) bu durumu hafif şekilde atlatmamıza yardımcı olacaktır.

International Hospital Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Dr. Hande Aygün, tatilde gidilen bölgelere özel sağlık riskleri ve önlemler hakkında bilgi verdi.

UZAKDOĞUYA GİDİYORSANIZ İSHALE DİKKAT

Uzakdoğu ülkelerinde sıklıkla karşılaşılan sağlık problemi turist ishalleridir. Hastalığın ana kaynağı:

SITMADA AFRİKA, HİNDİSTAN VE GÜNEYDOĞU ASYA RİSKLİ

Diğer önemli bir sağlık problemi de tüm dünyada yaygın görülen sıtma hastalığıdır. Sıtma sivrisineklerle bulaşan, ateş yüksekliği ile seyreden parazitik bir hastalıktır. Sıtmanın yaygın olduğu bölgelerde bulaşma mevsimi boyunca özellikle geceleri sinek ısırmalarına maruz kalan tüm yolcular sıtma riski altındadır. Daha sıklıkla Afrika’da görülse de, Hindistan’ın kırsal kesimleri ve Güney Doğu Asya (Vietnam-Tayland-Kamboçya) da sıtma yönünden riskli bölgelerdir.

SEYAHAT AŞILARI HAKKINDA ÇOK ÖNEMLİ

SEYAHATE ÇIKMADAN AJANDANIZA NOT EDİN

Uzun süreli yorucu seyahatler kişilerin vücut direncini düşürmekte ve hastalık kapma riskini artırmaktadır.

Sayfa Yükleniyor...