Kadınların baş belası, idrar kaçırma!

Menopoz dönemi ve sonrasında kadınların yaşam kalitesini ciddi şekilde düşüren en önemli problemlerden biri de idrar kaçırma sorunu.

Kadınların baş belası, idrar kaçırma!

Kişinin kendi kontrolü dışında idrarının tutamaması problemine “İdrar kaçırma” deniyor. Kadınlar için, özellikle de menopoz sonrası dönemdekiler için çok büyük bir problemi olan idrar kaçırma, kadınlarda hem sosyal hem de hijyenik zorluklara neden oluyor.

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr Uğur Yılmaz, idrar kaçırmanın kadınlarda daha çok görülmesinin kadının pelvik kas yapısının farklılığı ve üretrasının kısa olması gibi nedenlerden kaynaklandığını belirtiyor.

Ayrıca kadınlardaki hormonal değişiklikler de bu durumu etkileyebiliyor. Özellikle menopozdan sonra ve çok doğum yapmış kadınlarda sık görülen bir sorun. Normal doğum yapmış kadınlarda daha çok görülüyor. Çünkü normal doğum sırasında geçici de olsa kas yapısı bozulabiliyor.

Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Remzi Aydın ise en önemli nedenin genetik yapı olduğunu; bağ dokusu, kalıtımsal olarak zayıf ve sarkmaya eğilimli olan bireylerde, bu problemin sıklıkla oluştuğunu söylüyor. Aydın, diğer nedenleri de şöyle sıralıyor:

•Kronik solunum yolu hastalıkları
•Zor doğumlar
•Daha önce geçirilen vajinal operasyonlar
•Menopoz
•Radyasyon tedavisi
•Kronik kabızlık

İDRAR KAÇIRMANIN ÜÇ TİPİ BULUNUYOR
Stres tipi idrar kaçırma: Öksürme, ıkınma, hapşırma gibi karın içi basıncı arttırmakla beraber gerçekleşir.

Urge tipi idrar kaçırma: Bazen nedensiz , bazen de su sesi, gülme gibi nedenlerle olan idrar kesesinin kasılması ile oluşur.

Taşma Tipi idrar kaçırma: Şeker hastalığı ve çeşitli sinir hastalıkları nedeni ile idrar kesesinin kasılıp boşalamama nedeni ile gelişirler.

TEDAVİDE SON SEÇENEK AMELİYAT
Op. Dr. Remzi Aydın "İdrar kaçırma şikayeti ile başvuran hastaların tedavisinde ilk olarak konservatif, yani cerrahi olmayan seçenekleri uygulanır" diyor ve tedavi yöntemleri hakkında şu bilgiyi veriyor:

"Kegel ve kone egzersizleri (vajen etrafı kasları güçlendirici egzersizler), vaginal pesserler (sarkmayı engelleyici aygıtlar), elektrikle uyarma tedavileri (FESS) ve ilaç tedavileri bulunuyor.  Konservatif tedavilere uygun olmayan hastalar için cerrahi tedavi önemli bir seçenektir. Eskiden uzun süreli yatmayı gerektiren ve uzun dönemli başarı oranı düşük operasyon tekniklerinin yerini, günümüzde genel anestezi ve hastanede kalmayı gerektirmeyen, maksimum 30 dakikada uygulanan operasyonlar almıştır."

GERÇEK NEDEN ORTAYA ÇIKARILMALI
Doç. Dr Uğur Yılmaz da, idrar kaçırmanın altında yatan esas nedenin bulunmasının büyük önem taşıdığını vurguluyor ve şunları söylüyor: 

"Gerektiğinde ürodinami adını verdiğimiz idrar kesesinin fonksiyonlarının değerlendirildiği testi yapmak lazım. Bunu da mutlaka bu konuda uzmanlaşmış bir ürolog yapmalı. Mesela sorun mesanedeki aşırı aktivite ise ilaçla sorun tedavi edilebiliyor. Öksürük kaynaklı ise pelvik taban rehabilitasyonu ile tedavi ediyoruz, sigara içen bir hastamızsa sigarayı bıraktırıyoruz. Eğer bu tip tedavilerle çözümlenmiyorsa ameliyat kararı veriyoruz. Artık yeni teknikler sayesinde ameliyatlarda yan etkiler azaldı. Çok başarılı sonuçlar alıyoruz. Dolayısıyla kaynaklandığı yer ve nedenine göre tedavi planı da farklı oluyor. Bir grup hastada “karışık tip” dediğimiz her iki idrar kaçırma sorununun birlikte olduğu durum oluyor. Böyle biri durumda altta yatan sebebin bulunmaması ve sadece ameliyat yapılması hastaya daha büyük sıkıntılar yaratabiliyor."

Sayfa Yükleniyor...