Kalp hastalarının yeni umudu: Yapay kalp

İnek derisinden geliştirilen tamamen yapay kalbin Fransa'da 70 yaşındaki bir hastaya nakledilmesi, binlerce hastaya umut ışığı yaktı.

Kalp hastalarının yeni umudu: Yapay kalp

Paris'te, operasyonu yürüten ekip tarafından yapılan açıklamada, inek derisi kullanılarak geliştirilen yapay kalbin Fransa'da 10 bin, Avrupa ve ABD'de 100 binden fazla hastaya umut olabileceği belirtildi. 


Kalbin nakledildiği Georges Pompidou hastanesinden Jean-Noel Fabiani, Fransa'da her yıl 350 organ nakli yapıldığının ancak naklin donör sayısına bağlı olduğunun altını çizerek yapay kalpten çok daha fazla hastanın faydalanacağına işaret etti.

Avrupa ve Kuzey Amerika'da yapay kalp teknolojisinden, dünya çapında 16 milyar avroluk bir pazarla, 100 ila 120 bin hastanın yararlanacağı tahmin ediliyor.

Kalp yetmezliğinin son safhasında, hayatta kalma ihtimali çok az olan hastalara umut olan yaklaşık 900 gram ağırlığındaki yapay kalbin fiyatı 140 bin-180 bin avro. Fransa'da normal kalp nakli ise 250 bin avroya mal oluyor.

CUMHURBAŞKANI HOLLANDE TEŞEKKÜR ETTİ
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise operasyonu yapan ekibe teşekkür mektubu yolladı. Kendi el yazısıyla "en içten tebriklerimi sunarım" ifadelerini kullandığı mektubunda Hollande, yıllardır beklenen gelişme sayesinde Fransa'nın bu hizmetten dolayı dünyanın gurur kaynağı olabileceğini yazdı.




Pıhtılaşma gibi sorunlara yol açabilecek plastik maddeler yerine inek derisi kullanılarak geliştirilen "protez kalp", normal kalbin görevini taklit ederek otomatik olarak kan dolaşımı sağlıyor.

Tamamen yapay bir kalbin hastaya nakledilmesi fikri, ilk kez 20 yıl önce Alain Carpentier tarafından ortaya atılmıştı.

Sayfa Yükleniyor...