Kalp hastalığı yoksulu vuruyor

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir, düşük ve orta gelirli ülkelerde ölümlerin yüzde 82'sinin kalp ve damar hastalıklarından kaynaklandığını söyledi.

Kalp hastalığı yoksulu vuruyor

Dünya genelinde her yıl 17 milyondan fazla insanın kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkati çeken Prof. Dr. Ramazan Akdemir ''Kalp ve damar hastalıkları, düşük ve orta gelirli ülkelerde ölümlerin yüzde 82'sinden sorumludur. Kalp hastalıklarının çoğunun, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve tütün kullanmama gibi yaşam tarzı değişikliğiyle önlenebileceği düşünüldüğünde, bu yüksek sayı üzücüdür'' dedi.

Akdemir, kalp ve damar hastalıkları ile mücadelenin çok önemli olduğunu vurgulayarak, hassasiyet gösterilmesi gerektiğini belirtti.

''Bu kalp sizin kalbiniz ve yedeği yok'' diyen Akdemir, ''Kalp, her insanın vücudunda bulunan 250-350 gram ağırlığında bir et parçası ama o kadar önemli bir organ ki... Kalp sağlıklı ve iyi ise o insan iyi ve sağlıklı olur. O et parçasının işlevleri bozuksa veya hasta ise tüm vücudun çok önemli işlevleri bozulmakta ve insan mutsuz olmakta, hatta erken yaşta ölebilmektedir. O halde kalbimizi koruyalım. Ona iyi bakalım'' ifadelerini kullandı.

"SAĞLIKLI VE DOĞAL GIDALARLA BESLENELİM''
Kalp hastalıklarının önlenebilir olduğuna dikkati çeken Akdemir, sağlıklı beslenme ve egzersizin çok önemli olduğunu dile getirdi. Akdemir, sözlerini şöyle tamamladı:

''Sağlıklı ve doğal gıdalarla beslenelim, şekeri ve tuzu azaltalım, yemek miktarını azaltalım ve kesinlikle evde sigara içilmesine izin vermeyelim. Her birimiz, birey olarak kendimiz kalp hastalığı riskimizi öğrenelim. En basitinden, Türk Kardiyoloji Derneği'nin internet adresinden bunu öğrenebiliriz. Herkes kendi kan basıncını öğrenmeli, kan şekeri ve kolesterol değerlerini bilmeli. Kilo vermeliyiz. Hayatımızdaki stresi azaltabilmek için çaba sarf edelim. Unutmayalım ki stres öldürür, kanser, kalp krizi ve tansiyon yapar. Stresten kurtulmak için kendimize, sevdiklerimize zaman ayıralım, geziler, kır yürüyüşleri, spor, sinema ve kitap okuma gibi...''

Sayfa Yükleniyor...