Kalp naklinde büyük umut

Tıp dünyası, çok önemli bir virajı aldı ve ABD"nin Minnesota Üniversitesi'nde, laboratuarda insan kalbi üretildi.

Kalp naklinde büyük umut

Gelişmenin kalp nakli ameliyatı için sırada bekleyen yüz binlerce kişiyi kurtarabileceği belirtiliyor. Ancak buna benzer her gelişmede olduğu gibi, bir süre beklemek gerekiyor.

Organ naklinde dev bir adım olarak nitelendirilebilecek gelişmenin haberi Amerika Birleşik Devletleri'nden geldi. Minnesota Üniversitesi'nde laboratuar ortamında insan kalbi üretildi.

Şimdilik henüz kalp üzerine çalışmalar yapılsa da karaciğer, akciğer ve böbrek gibi organların da sırada olduğuna işaret ediliyor.

Minnesota Üniversitesi'nden Prof. Dr. Doris Taylor, "Bu aslında herhangi bir organı yapabileceğimiz fikrini ortaya çıkarıyor. İlk etapta kalp üzerine odaklandık ama umudumuz, sizin ihtiyacınız varsa biz yapabiliriz noktasına gelmek" diye konuştu.

Açıklamaya göre, ölmüş kişilerden alınan kalplerden kas hücreleri arındırıldı. Geriye "hayalet kalp" olarak adlandırılan sert protein iskelet bırakıldı, canlı kök hücreleri işte bu iskeletlere enjekte edildi. Hücreler iskelete yapışarak başarılı bir şekilde kalp hücrelerine dönüşmeye başladı.

Bu alandaki çalışmalarıyla tanınan, üniversitenin rejeneratif uzmanlarından Prof. Doris Taylor, kalplerin büyümeye başladığını, birkaç hafta içerisinde normal bir kalp gibi atacaklarını belirtiyor.

Her şeyiyle çalışan bir kalp oluşturmanın önünde hala bazı engeller olduğunu ifade eden uzmanlara göre, gelecekte nakil için kullanılabilecek organlar üretilebilecek.

Sayfa Yükleniyor...