Kalpteki ‘gizli’ tehlike

5 kalp hastasından 1'i, hastalığının farkında değil. Bu gizli tehlike, kalp hastalıklarının yarattığı riski de o hastalıklardan kaynaklanan ölüm oranlarını da artırıyor.

Kalpteki ‘gizli’ tehlike

Kalp hastalıklarından korunmak için beslenme ve egzersiz ile ilgili uyarılar zaten biliniyor. Ama hayatta kalmak için, düzenli kontrolün altını çizmek gerekiyor.

Gizli kalp hastalığı 7 den 77’ye herkesi tehdit ediyor. Hiçbir belirti göstermemesi ve ani ölüme neden olması riski daha da arttırıyor.

Kalp-damar Uzmanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, “Hastalığını bilmeyen ve ağrı zinciri bozulan hasta 5 katı koşa koşa çıkabilir, ama 5. Katta yığılıp kalabilir. Ayrıca hastalığını bilmediği için, doktora giderek, kendisini koruyacak tedaviyi de yaptıramaz. İlk belirti kalp krizidir. Bu da ölüme neden olabilir. Bu nedenle biz, ‘sessiz kalp hastaları, sessiz sessiz ölüyorlar’ diyoruz” şeklinde konuştu.

Gizli kalp hastalığı özellikle diyabetliler ve şişman hastalarda tehdit oluşturuyor. Korunmanın en önemli yolu ise düzenli kontrolünden geçiyor.

Prof. Sönmez, kontrol aralığı ile ilgili olarak, “İlk yirmi yaş içerisinde mutlaka bir kez bile olsa kan yağları, kan şekeri ve eko yaptırmalıyız. 15-16 yaşlarında kan yağları 1000'in üzerinde olan çocuklar var. Yıllık efor testi kontrolü bize bu gizli kalp hastalarını gösteriyor” dedi.

Ancak uzmanlar, düzenli kalp kontrolleri konusunda toplumda yeterli bilincin oluşmadığı görüşünde.

Sayfa Yükleniyor...