Kanama, diş kaybına neden olabilir!

Diş eti kanamasının iltihabın ilk belirtisi olduğunu belirten Uzm. Dr. Nazlı Menemencioğlu Özdemir, tedavi edilmeyen kanama sorununun diş kayıplarına yol açtığını söyledi.

Kanama, diş kaybına neden olabilir!

Sağlıklı diş etinin soluk pembe renkte, dişe ve kemiğe sıkıca yapışmış, portakal kabuğuna benzer parlak-pütürlü bir görünüme sahip olduğunu söyleyen Diş eti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Nazlı Menemencioğlu Özdemir, diş etinde kanama, şişlik, kızarıklık varsa mutlaka bir diş eti uzmanına (periodontolog) başvurmak gerektiğinin altını çizdi.

Dünyada diş eti hastalıklarının görülme oranının % 90 olduğunu ve bunların genellikle asemptomatik, ağrısız hastalıklar olduğunu dile getiren Dr. Özdemir, “Dişeti hastalıklarının ilerlemesi yeme içmede sorun, daha sonra da dişlerde sallanma ve kayıplara yol açabilir” dedi.

Sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmanın temel şartının ağız hijyeni ve diş taşını önlemek olduğunu belirten Özdemir, diş eti hastalıklarından korunmak için yapılacak şeyin doğru fırçalama teknikleri, diş ipi ve arayüz fırçası kullanmak olduğunu söyledi.

Özdemir, diş taşlarının ağız hijyeninin yetersiz olduğu durumlarda, diş yüzeyinde kalan yemek birikintilerinin zaman içinde tükürükteki minerallerle çökelmesi sonucunda oluştuğunu vurguladı.

“Temizlenmeyen diş taşı, dişeti hastalıklarının ilerlemesine sebep olur.

KEMİK DOKUDA DA HASARA YOL AÇIYOR
Enfeksiyona bağlı diş kayıplarındaki sıkıntının sadece diş kaybıyla sonuçlanmayacağını belirten Dr. Özdemir, “Oradaki enfeksiyon yandaki dişin destek dokularını eriteceği için aynı sorun çevre dişlerde de görülür. Periodantal hastalıklarda en büyük sorun sadece diş kaybı değildir. Kayıp sırasında çevredeki kemik dokularda da kayıplar olacağı için eksik diş tedavilerinde de sıkıntı yaşanabilir. Kemik desteği azaldığı için implant yapılamayabilir ya da protezle estetikte sorun yaratacak dişlerin yapılması zorlaşabilir” diye konuştu.

Dişeti sorunlarına ne kadar erken müdahale edilirse tedavinin o kadar kolaylaşacağını söyleyen Dr. Özdemir, “İleride daha büyük sorunlar yaşamamak için dişeti kanamalarını ihmal etmeyin. 6 ayda bir mutlaka diş kontrolü yaptırın” önerisinde bulundu.

Sayfa Yükleniyor...