Kanser tedavisinde radyocerrahi teknolojisi

Radyocerrahi cihazları, sadece kanserli hücreye odaklanarak ışının çevredeki sağlıklı dokulara zarar vermesini engelliyor. Bu cihazlar, kanser hücresini şekilli ışın teknolojisi ile vuruyor.

Kanser tedavisinde radyocerrahi teknolojisi

Radyasyon Onkoloğu Prof. Dr. Ufuk Abacıoğlu, radyocerrahi cihazlarının, ışınların tümör şekline uygun olarak şekillendirilmesini sağlayarak ve çevredeki dokuların sağlıklı kalmasına yardımcı olarak invazif cerrahiye alternatif sunduğunu söylüyor. Prof. Abacıoğlu, Novalis Radyocerrahi destekli TrueBeamSTx, adı verilen cihazın da kanser tedavisinde önemli avantajlar sağladığını belirterek, “Bu cihazla hastaya hem günde sadece birkaç dakikalık tedavi imkânı sunuluyor hem de yaşam kalitesinden ve alışkanlıklarından vazgeçmeden tedavi olma fırsatı veriliyor. Sistem beyindeki, omurgadaki ve diğer bölgelerdeki kötü ve iyi huylu tümörler için hassas ve kişiselleştirilmiş tedavi özelliği ile dikkat çekiyor” diyor.

Cihaz, cerrahi müdahale için uygun olmayan hastalar için de bir seçenek. Hedefe yönlendirilmiş radyocerrahi ile hastanın görme veya duyma gibi hayati duyularına zarar verme riskinin en aza indirgendiğini vurgulayan Arabacıoğlu, “Bu tedavi, pek çok sistemden farklı olarak hastanın solunumuna ve diğer vücutsal hareketlerine adapte edilebiliyor. Yöntem, akciğerler veya kalp gibi hayati organların istenmeyen dozları almadığından emin olmamıza yardımcı oluyor” diye konuşuyor.

Prof. Arabacıoğlu’nun verdiği bilgiye göre cihaz, yüksek hassasiyet ve doğruluk hedefine ulaşmak için özel bir yazılımla çalışıyor ve doz hesaplamaları sadece birkaç dakikada yapılabiliyor. Prof. Dr. Ufuk Abacıoğlu, radyasyon onkologlarının, beyin cerrahlarının ve fizik tedavi uzmanlarının web tabanlı bir ağ üzerinden birbirleriyle bilgi alışverişi yapabilmesini sağlayan sistemin, hastalara her zaman ve her yerde bir ekip tarafından yönetilen tedavi imkânı sunduğunu söylüyor.

Sayfa Yükleniyor...