Kanser tedavisinde umut veren gelişme

Bilinen kanser türlerinin yüzde 30'undan sorumlu tutulan 'Ras' proteinlerini durdurmanın yolu bulundu.

Kanser tedavisinde umut veren gelişme

Bilim insanları Toronto Üniversitesi'nde yaptıkları araştırmalarda, deneysel ilaçlarla Ras proteinini durdurmayı başardı. Uzmanlar, bu gelişmenin kanserle savaşta bir dönüm noktası olabileceğini düşünüyor.

Üniversitenin Eczacılık Fakültesi'nde görev yapan Profesör Michael Ohh, araştırmanın sonuçlarını değerlendirirken, Ras proteinini durdurmak için bilim insanlarının uzun yıllar süren çalışmalar yaptığına dikkat çekti. 

Normal şartlar altında hücrenin büyümesini sağlayan Ras proteini, mutasyona uğradığında ya da yapısı bozulduğunda kontrolsüz hücre büyümesine neden olabiliyor.

Çok sayıda kanser türünde anahtar role sahip olan Ras proteini, en ölümcül kanser türlerinden biri olan pankreas tümörlerinin de yüzde 90 oranında sorumlusu kabul ediliyor.

Profesör Ohh ve ekibi, yaptıkları çalışmalarda Ras proteinine engel olmak için SHP2 isimli başka bir protein kullandı. Indiana Üniversitesi ile birlikte yürütülen araştırmalarda SHP2 proteini, beyin kanseri olan fareler üzerinde test edildi. 

Araştırmacılar, SHP2 proteiniyle yapılan deneylerde, tümörlerin yüzde 80 oranında yok olduğu sonucuna ulaştı. Sonuçları "şok edici" olarak niteleyen Prof. Ohh, başka hiçbir şeyin bu derece etki yaratmadığını belirtti. 

Araştırma ekibi, bir sonraki aşamada Kuzey Carolina Üniversitesi'nde yapılacak çalışmada insan pankreas tümörüne sahip olan fareler üzerinde kanser tedavisi uygulayacak.

Araştırmada imzası olan isimler arasında yer alan ve aynı zamanda Gastroentrolog olduğunu ifade eden Yoshihito Kano, pankreas kanseri olan çok sayıda hastayla ilgilendiğine dikkat çekti. Hastalarının birçoğunun kemoterapiye rağmen genellikle 1 yıl içinde hayatını kaybettiğine dikkat çeken Kano, bu buluşun hastalarının hayatını değiştirebilecek kadar önemli olduğunu ifade ediyor. 

Kano, buluşun kanser tedavisinde yeni bir perspektif kazandırabileceğine ve yeni tedavi yöntemlerinin önünü açabileceğine de dikkat çekiyor. 

Protein kaynaklı kanserlerin daha iyi anlaşılmasının, geçmişe göre daha kesin tanı koyulabilmesine imkan tanıyacağı umut ediliyor.

Sayfa Yükleniyor...