Kanserdeki artış korkutuyor

Dünyada her yıl 7.6 milyon kişi kanserden hayatını kaybediyor. Ölüm nedenlerinde kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada olan kanserin yakın zamanda birinci sıraya çıkacağı belirtiliyor.

Kanserdeki artış korkutuyor

Ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alan koroner kalp hastalıklarının (KKH) teşhis ve tedavisinde önemli gelişmeler yaşanırken, kanser hastalığında ise büyük bir artış görülüyor.

Dünya Kanser Kontrol Örgütü (UICC) Üyelik Komitesi Başkanı ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde dünyadaki ölüm nedenleri arasında kanserin kalp hastalıklarını geçerek birinci sıraya yerleşeceğini söyledi.

Bugün gazetesinden Nesrullah Sonay’a konuşan ve gelişen teknolojiyle özellikle kalp hastalıklarının teşhis ve tedavisindeki durum günden güne iyiye gittiğini kaydeden Kutluk, "Tedavideki başarı kalp hastalıklarındaki ölüm sayılarını azaltıyor" dedi. Bütün kanserlerin 3'te 1'inin önlenebilir, yüzde 65'inin de tedavi edilebilir olduğunu kaydeden Kutluk, kanserle savaşmak için öncelikle sigaraya işaret etti.

13 MİLYON 200 BİNE ÇIKACAK
2008 rakamlarına göre dünyada her yıl 7.6 milyon kişi kanserden öldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Kutluk, "Böyle gitmesi halinde sadece nüfus artışının etkisiyle 2030 yılında her yıl kanserden ölen insan sayısı 13 milyon 200 bine çıkacak. 2009 TÜİK rakamlarına göre kanser, tüm ölümlerin yüzde 20'sini, kalp de yüzde 39'unu oluşturuyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kanser ölümlerde 2. sırada ve giderek artıyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kanser birinci sıraya almaya doğru gidiyor" diye konuştu.

3'TE BİRİ ÖNLENEBİLİR
Kutluk, bütün kanser türlerinin 3'te 1'inin önlenebilir olduğunu kaydederek sözlerine şöyle devam etti: " Bu çok önemli. Öte yandan tüm kanserleri erişkinlerde yüzde 65, çocuklarda yüzde 80 oranında tedavi etmek mümkün. Kanser nedenleri arasında tütün kullanımı öne çıkıyor. Türkiye'de erkeklerdeki kanser türlerinin yüzde 40'ı akciğer kanseri oluşturuyor. Dolayısıyla tütünü yok etmemiz halinde tüm kanserlerin çok önemli kısmını yok etmiş olacağız. Tütünün yanında sağlıklı beslenme ve fiziksel aktiviteye dikkat etmemiz lazım. Ayrıca kanserde tarama yöntemiyle erken teşhis mümkün."

ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ
Kutluk, Dünya Örgütü de (DSÖ) 2025 yılına kadar kanserin de içinde olduğu bulaşıcı olmayan hastalıkların yüzde 25'i önlenebilir olduğuna yönelik görüş beyan ettiğini anlattı. "Kanser ölümlerinin artmasını önlemek için dünya eyleme geçmeli" diyen Kutluk, artmasını önlemek için korunma, erken teşhis ve tedaviyi tümüyle ele almak gerektiğini vurguladı.

Kutluk, "Belki bu konuda çok yol alındı ama dünyada bütün ülkeler aynı anda istifade etmediği için kanser ölümleri can almaya devam ediyor. Bu nedenle BM, 19 Eylül 2011'de kalp, kanser, diyabet ve kronik solunum yetmezliği gibi bulaşıcı olmayan hastalıkları gündemine aldı.

Dünyadaki tüm ölümlerin yüzde 60'ını yani 36 milyon kişi bu dört hastalık oluşturuyor. Bu 4 hastalıkta 4 ayrı ortak faktör var: tütün, sağlıksız beslenme, fiziksel aktivite yetersizliği ve alkol. Bunlarla mücadelede yol alınırsa söz konusu 4 hastalıkla mücadelede başarılı oluruz" ifadesini kullandı.

Sayfa Yükleniyor...