Kanserden korunmada 20, 30, 40, 50 yaş kuralı

Türkiye’de yılde 155 bin kişi kansere yakalanıyor, 60 bin kişi bu nedenle yaşamını yitiriyor. Erken teşhis şansı tanıyan tarama testleri ise tedavi başarısında önemli rol oynuyor.

Kanserden korunmada 20, 30, 40, 50 yaş kuralı

Tüm dünyada kadınlarda en sık meme, rahim ağzı, kolon, akciğer ve mide kanserine rastlanırken erkeklerde ise akciğer, prostat, mide ve kolon kanseri görülüyor. Kanser nedeniyle gerçekleşen ölümlerde de benzer seyir izleniyor.

Hastalığının kontrol altına alınmasında erken teşhisin önemini vurgulayan Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Duygu Derin, örneğin erken evrede yakalanan kolon kanserinde ilk 5 yılda hayatta kalma oranının yüzde 90 olduğunu belirtiyor. Aynı şekilde rahim ağzı ve meme kanserlerinde erken teşhis ile tedavi ve hayatta kalma oranlarının yüksek olduğunu ifade eden Doç. Derin belirli yaş dönemlerinde yapılması önerilen tarama testleri hakkında şu bilgileri veriyor:

20 YAŞINDAN İTİBAREN
"Kadınlar için rahim ağzı kanserine karşı tarama, ilk cinsel ilişkiden itibaren ilk 3 yıl içinde veya en geç 21 yaşında başlamalıdır. Her yıl kadın doğum muayenesi ve Pap- Smear testi yapılmalıdır. Meme kanserine karşı her ay kendi kendine meme muayenesi, 20-40 yaş arası 2-3 yılda bir doktor tarafından klinik meme muayenesi yapılmalıdır. Ancak meme kanseri için yüksek riskli aileye sahip kadınlar farklı değerlendiriliyor. Özellikle BRCA1 ve BRCA2 mutasyonu olanların meme muayenelerinin 18 yaşından ve yıllık mamografilerinin de 25 yaşından itibaren başlaması öneriliyor.

30 YAŞINDAN İTİBAREN
Rahim ağzı kanserine karşı 20’li yaşlarda yapılan son 3 tarama normal bulunmuşsa otuzlu yaşlarda 2 yılda bir tarama yapılabilir.

40 YAŞINDAN İTİBAREN
Kadınlar için düzenli olarak her yıl doktor tarafından klinik meme muayenesi yapılmalıdır. Ailede kanser hikayesi yoksa standart olarak 40 yaşından itibaren yılda bir doktor muayenesi, iki taraflı mamografi ve ultrasonografi tavsiye ediliyor.

50 YAŞINDAN İTİBAREN
Kadın ve erkeklerde kalın bağırsak kanseri taraması yapılmalıdır. 50 yaşından itibaren dışkıda gizli kan aranması, sigmoidoskopi, baryumlu kolon grafisi taramalarından birinin yapılması öneriliyor. Başarı oranları birbirine eşit olan bu testlerden herhangi biri şüpheli çıkarsa mutlaka kolonoskopi yapılmalıdır.

Erkeklerde prostat kanserine karşı, prostat spesifik antijen testi (PSA kan testi) yaptırılması öneriliyor. Yüksek riskli kişilerde (bir veya daha fazla yakın akrabada erken yaşlarda prostat kanseri tanısı olanlarda) bu testlerin 45 yaşında yapılması önem kazanıyor."

Sayfa Yükleniyor...