Kar körlüğüne karşı önleminizi alın

Neredeyse tüm yurdu etkisi altına alan karlı hava gözler için tehlike oluşturuyor. Çıplak gözle kara bakmak ve koruyucu gözlük olmadan kar sporları yapmak kar körlüğüne yol açabiliyor.

Kar körlüğüne karşı önleminizi alın

Kar körlüğünün güneşten gelen ultraviole ışınlarının kar ya da buzla kaplı alanlarda yansıyarak gözün kornea tabakasını olumsuz etkilediğini ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aylin Kılıç, hastalığın belirtilerini şöyle açıkladı: “Gözde belirtiler güneşle temastan 6 ile 12 saat sonra başlıyor. İlk belirtisi gözde kum tanesi varmış gibi batmalar oluyor. Rahatsızlık, ağrı, ışığa karşı aşırı derecede hassaslaşma oluyor ve gözlerden sürekli yaş geliyor. Kapaklar istemsiz kasılıyor ve görme azalması yaşanıyor.”

Kar körlüğünün etkisini birkaç gün içerisinde yitirdiğini belirten Op. Dr. Kılıç, hastalığın tedavi edilmediği takdirde gözde yarattığı ağrılarının rahatsız edici boyutlara ulaşacağını belirtti ve şöyle devam etti: “Öncelikle gözün mümkünse tuzlu, suyla yıkanması ve yoğun göz yaşı tedavisi gerekiyor. Göz pansumanla kapatılabilir ya da göz kapaklarının üzerine soğuk kompres uygulanabilir. Ancak kesinlikle göz kapakları ovuşturulmamalıdır.”

ÇIPLAK GÖZLE KARA BAKMAYIN
Kar körlüğüne karşı alınacak en etkin önlemin yüzde yüz ultraviole koruyuculuğu özellikli güneş gözlükleri kullanmak olduğunu belirten Op. Dr. Aylin Kılıç, kar körlüğüne karşı şu uyarılarda bulundu: “Işık yansımasına çıplak gözle bakılmamalı. Gözlük olmadığı zamanlarda ise gözün karla temas etmesini önlemek için mümkün olduğunca etrafta bulunan koyu renklere bakılmalı. Ayrıca göz kuruluğu olduğu bilinen kişilerin soğuk havalarda gözyaşı tedavilerini ihmal etmemeleri gereklidir.”

Sayfa Yükleniyor...