Katarakt ameliyatı yine kör etti

SES İzmir Şubesi, katarakt ameliyatı sonrası ‘8 hastanın kör olduğu' iddialarına ilişkin, “Piyasalaşmış sağlık sisteminin yapısal sorunu” değerlendirmesini yaptı.

Katarakt ameliyatı yine kör etti

ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi Başkanı Ergün Demir, İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin göz kliniğinde aynı doktor tarafından yapılan katarakt ameliyatı sonrası ''8 hastanın kör olduğu'' iddialarına ilişkin ''Bu piyasalaşmış sağlık sisteminin yapısal sorunudur'' dedi.

Demir, ameliyat sonrası kör olduğu iddia edilen hastalardan Ramazan Avşar'ın kardeşi Şadiye Güler Kara ve Mehmet Hasdemir'in oğlu Murat Hasdemir ile şubede basın toplantısı düzenledi.

''Sağlıkta dönüşüm programının herkesi mağdur ettiğini'' savunan Demir, sağlık hizmetinde amacın ticaret olduğunu, bu nedenle olumsuzlukların arttığını, az maliyetle çok işlem yapmanın yollarının bulunduğunu iddia etti. Demir, İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde katarakt ameliyatı olan 8 hastanın gözlerinde komplikasyonlar geliştiğini, kör olma tehdidi altında olduklarını ifade ederek, şöyle dedi:

''Olayın geçtiği hastane Göğüs Hastalıkları Cerrahisi Eğitim ve Araştırma hastanesi olmasına rağmen bu denli yoğun göz ameliyatı yapılması, ameliyatların mesai sonrası 45 dakika gibi kısa bir sürede yapılması dikkat çekici. Bu hastanede yine göz ameliyatlarıyla ilgili sorunlar daha önce de vardı. İki yıl önce uyarmıştık. Belli ki özel hastanelerde kar hırsından kaynaklı yaşanan her sorun kamu hastanelerinde de yaşanmaktadır. Çünkü kamu hastaneleri de özel sektör mantığıyla işletilmektedir. Bu piyasalaşmış sağlık sisteminin yapısal sorunudur.''

‘'BEN BABAMIN GÖZÜNÜ İSTİYORUM''
Murat Hasdemir de gezmek amacıyla Sivas'tan gelen babasına, iyilikte bulunma düşüncesiyle katarakt ameliyatını İzmir'de yaptırmak istediğini söyledi. Babasının diğer hastalarla birlikte saat 16.30'da ameliyata alındığını belirten Hasdemir, şöyle konuştu:

''Elbiselerini, ayakkabılarını bile çıkarmadılar hastaların ameliyata girerken. Ayakkabılarını ameliyathanede çıkardıklar. 40-45 dakikada 8 kişiyi ameliyat ettiler. 'Enfeksiyon kaptı' dediler, hastaneye yatırmak istediler. Göz kliniğinin yatağı yok, böbrek hastalarıyla aynı yere koymak istediler babamı. Kadın hastalar istemedi. Bozyaka'daki hastaneye gönderdiler. Babamı gören doktor, 'Bunu yapan kasap mı?' dedi. Ben babamın gözünü istiyorum, kim verecekse... Doktor, hastane ve Sağlık Bakanlığını şikâyet edeceğim. Toplantıya Ege Üniversitesinde yatan hasta yakınları gelmedi, onları arayıp 'gitmeyin toplantıya, bu işin üstü kapanacak' demişler.''

Şadiye Güler Kara da ağabeyinin 10 Ocakta saat 16.30'da ameliyata alındığını, akşam göz ağrısının başladığını, sabah hastaneye götürdüklerinde gözün mikrop kaptığını söylediklerini anlattı.

Daha sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gönderildiklerini kaydeden Kara, ''Şu an göremiyor. Şikâyetçi olacağız'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...