Katkı maddelerine alternatif

Erciyes ve İnönü üniversitelerinin araştırması, İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak bulunan ahlat meyvesinin 216 çeşit aromasıyla gıda sektöründe katkı maddesi olarak kullanılabileceğini ortaya koydu.

Katkı maddelerine alternatif

''Kayseri ve Yöresinde Doğal Olarak Yetişen Ahlat Meyvelerinin Biyokimyasal İçeriklerinin Belirlenmesi'' adlı çalışmanın Türkiye'de ve dünyada ilk olduğunu ifade eden Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Uğurtan Yılmaz, çalışmanın sonuçlarının uluslararası bilimsel dergilerde yayımlanacağına dikkati çekti.

Ahlat bitkisinin Malatya'da Levent Vadisi'nde ve Kayseri'de yaygın olduğunu dile getiren Yılmaz, Kayseri'nin ilçelerinden topladıkları 43 farklı ahlat tipinin biyokimyasal içeriklerini incelediklerini aktardı.

Yılmaz, ahlatın tat ve koku maddelerini analiz ettiklerini belirterek, şunları söyledi: ''Topladığımız ahlat tiplerinin hemen hepsinde 216 aroma maddesi olduğunu tespit ettik. En çok da tereyağı kokusu veren maddeye rastladık. İçerisindeki antioksidan maddeler ve şeker miktarlarını inceledik. Oldukça yüksek miktarlarda antioksidan madde ve şeker içeren tiplerin olduğunu belirledik. İçerisinde 216'ya yakın kuru madde olduğunu tespit ettik.''

Araştırmanın sonucunda ahlatın gıda sanayinde kullanılabileceğini belirlediklerini vurgulayan Yılmaz, ''Ahlat, gıda sanayisinde katkı maddesi olarak kullanılabilir. Özellikle yoğurt üretiminde katkı maddesi olarak kullanılması yararlı olacaktır'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...