Kaygı yıkıcı değil, yapıcı olabilir

Gençlerin geleceklerinde kilit rol oynayan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) kısa bir süre kaldı. Aileleri en çok endişelendiren nokta ise sınav kaygısının adaylar üzerindeki etkisi.

Kaygı yıkıcı değil, yapıcı olabilir

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Işılay Altıntaş, aileleri, çocuklarında sınavın olumsuz etkilerini görmeleri durumunda bir hekime başvurmaları konusunda uyardı. LYS öncesi, yaşanan sınav kaygısı ve bunu aşmak için yapılması gerekenleri anlatan Altıntaş, “Günümüz gençliğine baktığımızda ailelerin ve toplumun onlardan beklediği en önemli şeylerden biri başarı. Tüm nesiller için başarı önemliydi ama günümüzde ‘Başarma duygusu’ çocuk ve gençlerin kimliklerinde ve ailelerin çocuk üzerindeki beklentilerinde çok daha büyük bir alanı kaplıyor” dedi. 

Uzm. Dr. Altıntaş, ilkokuldan itibaren sınavlarda sürekli bilgisi değerlendirilen çocuğun aynı zamanda yeterlilik duygusunun da test edildiğini belirterek, “Öğrenmenin ve keşfetmenin keyfi, yerini sınavda yüksek not almak yetmezmiş gibi sıralamada üst sıralarda olabilmeye de bırakıyor. İyi bir sınav derecesi, kıran kırana bir rekabet, okul-dershane ve özel dersler arasında bir de büyümeye çalışmak... Buradan bakıldığında çocuk ve gençlerin işleri hiç de kolay değil ve çok iyi baş etme yolları geliştirmeleri şart” diye konuştu.

FAZLA KAYGI BAŞARIYI OLUMSUZ ETKİLER
Öğrenciler tarafından deneyimlenen kaygının ılımlı kaygı olması durumunda dikkati ve motivasyonu artırdığını aktaran Altıntaş şunları söyledi: “Ancak kaygı hiç yoksa ya da çok fazlaysa performansı olumsuz etkilediği kanıtlanmış. Bazı gençler vardır ki bu olağan kaygıyı çok çeşitli sebeplerle o kadar şiddetli yaşarlar ki kaygıları yapıcı değil yıkıcı olmaya başlar. Çocuğunuz kaygıyı çok daha şiddetli yaşıyor, bu kaygı yardımcı ya da motive edici değilse, üstelik buna karşı koyamadığını görüyorsanız, sınav performansı olumsuz yönde etkilenmeye başladıysa, bu olumsuz düşünceleri durdurmakta zorlanıyorsanız yardım istemenizde fayda var.”

ÇOCUKTA BU BELİRTİLER VARSA BİR HEKİME BAŞVURUN
Uzm. Dr. Altıntaş, ailelerin sınavın yaklaşması ile beraber çocuklarında görebilecekleri olumsuz belirtileri ise şöyle sıraladı:
1- Kendisini yavaş yavaş sizden ve arkadaşlarından geri çekmeye başladıysa,
2- Endişe, sıkıntı, öfke, mutsuzluk, panik, çaresizlik gibi duygular gün yüzüne çıkmaya başladıysa,
3- Dikkatini toplayamıyor, bilmesi gerekenleri hatırlamakta güçlük çekiyorsa,
4- Başarısız olmaktan duyduğu utanç ya da gerginlikle çevresiyle iletişimi bozulmaya başladıysa.

Uzm. Dr. Altıntaş, bu şikayetlerle kendilerine gelen ailelerin çocuklarında ayrıntılı bir psikiyatrik değerlendirme yapıldıktan sonra çocuğa uygun tedavi programı oluşturduklarını, kaygıyı azaltmak ve sınavla ilgili gerçekçi olmayan düşüncelerin daha sağlıklı alternatif düşüncelerle değişmesini hedeflediklerini belirtti.

Sayfa Yükleniyor...