Kendi kendine meme muayenesi erken teşhiste önemli

Meme kanserinde erken tanının önemine vurgu yapan ve kendi kendine meme muayenesinin erken tanıdaki rolüne dikkat çeken Genel Cerrah Prof. Serdar Saydam, “Biz kadınlardan tanı koymalarını beklemiyoruz, sadece daha önce olmayan bir değişiklik var mı yok mu bakmalarını, varsa doktora gitmelerini öneriyoruz” dedi.

Kendi kendine meme muayenesi erken teşhiste önemli

Meme kanserinde erken tanının, tedavi başarısını etkileyen önemli bir faktör olduğunu belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesinden Genel Cerrah Prof. Dr. Serdar Saydam, memede lezyon olması halinde hemen hekime başvurulması gerektiğinin altını çizdi.

Kendi kendine meme muayenesinin mamografiye yardımcı olduğunu söyleyen Genel Cerrah, “Ama hiçbir zaman mamografinin yerine geçmez” dedi.

MUAYENE DOĞRU ŞEKİLDE YAPILMALI

Kendi kendine yapılan meme muayenesinin püf noktalarına da değinen Saydam, “Memeyi tutup iki taraftan sıkmak hiçbir şekilde doğru bir yöntem değildir. Genellikle hastalar hangi tarafı muayene edeceklerse o tarafın elini başının arkasına koyup ayaktayken hafif dairesel hareketlerle memeyi parmak uçlarıyla göğüs duvarı arasında sıkıştırmaları ve koltuk altı muayenesi için de karşı eli koltuk altına koyup diğer elle üzerini kapatmaları yine dairesel hareketlerle sıkıştırarak muayene etmeleri gerekiyor” diye konuştu.

KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ NE ZAMAN YAPILMALI?

Bu tarz muayeneleri ön muayene olarak değerlendirmek gerektiğini dile getiren Prof. Saydam, “Hastalar zaten doktora yılda bir defa gidiyorlar. Kendi kendine yılda on iki defa meme muayenesi yapmaları gerekiyor. Adet gören bir kadınsa iki adetin ortasında yumurtlama zamanında, adet görmüyorsa herhangi bir zamanda bu muayeneyi yapabilirler” ifadesini kullandı.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Erkek Sağlığı
  • Meme kanseri
  • Kadın Sağlığı
  • İzmir

Sayfa Yükleniyor...