Kestane hafızayı güçlendiriyor

Enerji sağlayan kaliteli bir besin kaynağı ve omega 3- 6 yağlarından zengin olan kestanenin, öğrenme becerisini ve hafızayı güçlendirdiği, hatta Alzheimer üzerinde etkili olduğu belirtildi.

Kestane hafızayı güçlendiriyor

Kestanenin hafıza üzerinde olumlu etki yaptığını belirten Beslenme Uzmanı İpek Ağaca, omega 3 ve 6 yağlarını bulunduran kestanenin Alzheimer hastalığında da etkiye sahip olduğunu söyledi.

Fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum ve özellikle potasyum mineralleri ile B1, B2 ve C vitaminlerini içeren kestanenin; fiziksel ve zihinsel yorgunlukların giderilmesinde etkili olduğunu belirten Ağaca şöyle konuştu: "Kestanenin potasyum bakımından oldukça zengin olması (100 gram kestanede 500 mg potasyum bulunur) potasyum eksikliği olanlarda iyi bir tamamlayıcı olabilmektedir. Potasyum, vücutta sodyum ile birlikte su dengesinin ayarlanmasında, besinlerin hücre içine geçişinde, sinir hücrelerinde mesajların iletilmesinde, kasların yapılarının korunmasında önemli rol oynar. Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenleyen kestane, kan dolaşımını hızlandırır, lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur; kabızlığa karşı korur."

KİLO ALDIRIR, MİKTARA DİKKAT
Kestanenin aynı zamanda tok tutma özelliğine sahip olduğunu fakat miktarına dikkat edilmezse çok kolay kilo aldırabileceğini vurgulayan Ağaca, "3 adet kestane, enerji içeriği bakımından 1 ince dilim ekmekle eş değerdir. Özellikle fazla kilolu kişilerin ve metabolizma hızı yavaş olanların kestane yerken miktar bakımından dikkatli olmaları gerekir. Kestane, çoğu kişi tarafından bir oturuşta 10-15 tane yenebilen bir besindir" dedi.

Bir tüketimde en fazla 5-6 kestane sınırı koymak gerektiğini belirten ve "Ara öğünde ise ortalama 3 orta boy olmalıdır" diyen Ağaca, kestaneyi haşlayarak tüketmenin daha sağlıklı olduğunu, mangalda pişirilecekse de kanserojen özellik taşımaması için ateşe yakın olmamasına özen göstermek gerektiğinin altını çizdi.

Sayfa Yükleniyor...