Kilo vermenin yolu yataktan geçiyor

Finli araştırmacılar, orta yaşlı insanlar üzerinde yaptıkları ve 7 yıl süren araştırma sonunda uykusuzluk problemi yaşayan kadınların kilo vermede güçlük çektiğini buldu.

Kilo vermenin yolu yataktan geçiyor

Bir gecede 5-6 saatin altında uyuyanların kilo vermede zorluk çekebildiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, uyku ve kilo arasındaki bağı ortaya koyan çalışmalardan örnekler verdi ve ne yapılması gerektiğini anlattı: Almanya Lübeck üniversitesinin Nöroendokrinoloji Bölümü’nün gecede rutin 12 saat uyuyan bir grup erkek üzerinde yaptığı araştırmada, bir gece uykusuz bırakılan kişilere ertesi günün sabahında zengin bir kahvaltı yedirildi. Araştırmacılar bu grubun enerji tüketimlerini ölçtü (hiçbir şey yapmadan kalori harcama). Bu gruptaki erkeklerin enerji harcamaları iyi uyudukları gecelere nazaran % 5 daha az ve yemek sonrası % 20 daha az olduğu tespit edildi.

Amerikan Kalp Vakfı’nın 2011’deki çalışmalarına baktığımızda, geceleri sadece 4 saat uyku uyuyan bayanlar 9 saat uyku uyuyanlara göre ertesi gün ekstra 329 kalori, erkekler ise 263 kalori daha fazla alıyor. Yine aynı vakfın başka bir çalışmasında, 11 gönüllü bir uyku merkezinde 14 gün geçiriyorlar. İlk periyodda geceleri 5.5 saat, diğer periyodda ise 8.5 saat uyuyorlar. Uykusuzluk çekenler, aynı zamanda yüksek karbonhidratlı atıştırmalıkları seçiyorlar.

DAHA AZ UYKU VE DAHA FAZLA ACIKMA
Bu durum, uyku ve kilo verme arasındaki en büyük bağdır. Eğer günde en az aralıksız 7 saat uyku uyumuyorsanız bu başınıza gelen bir problem olacaktır. Yetersiz uyku ghrelin etkisini arttırır (yeme hormonudur). Kilo alma ve vermeye gelince bu hormon önemli bir rol oynar. Ghrelin iştahınızı açar, yağ üretimini arttırır ve vücudunuzun büyümesini sağlar. Uykusuzluk aynı zamanda leptin hormonunun da salgılanmasına engel olur. Bu hormonun işlevi ise “Ben doydum, çatalı indir” anlamına gelir. Leptin hormonu geceleri fazla salgılanır. Vücudunuza uyurken “Yemek zorunda değilsin” diyen hormondur. Gündüz ise seviyesi düşer ve yemek yemeye, enerji almaya ihtiyacımız olur. Sonuç olarak yüksek leptin hormonu açlığımızı pas geçmemizi sağlar. Eğer uyku uyumazsanız, leptin seviyeniz dibe vurur.

VÜCUT DAHA FAZLA YAĞ TUTAR
Şikago Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar göre, 10 aşırı kilolu ama sağlıklı insan 14 gün balans diyetine girmesinin ardından 7.5 saat ve 5.15 saat uyudular. Her iki periyodda da denekler ortalama 2.99 kilo verdiler. Daha fazla uyuduklarında ise 1.4 kilo yağ kaybettiler. Daha az uyuduklarında ise yağ kaybı 0.5 kilogram oldu. Daha fazla uyuduklarında ise açlık hissetmediklerini söylediler. Yeterli uyuduklarında ghrelin seviyeleri aynı kalırken, 5 saat uyudukları gecelerde ise ghrelin seviyelerinin % 9 arttığı gözlendi. Ghrelin aynı zamanda yağ tuttuğu için, araştırmacılar neden az uyuyan insanları daha fazla kilolu olduklarını açıklıyor."

Bilimsel olarak kanıtlanmış olmasa da bazı uzmanlar, "yemekten 2 saat veya daha fazla sürede açlığınızı hissedebilirsiniz bu durumda buzdolabına yaklaşamadan yatağa gidin ve güzel bir uyku çekin" önerisinde bulunuyor.

Sayfa Yükleniyor...