Kırmızı et, katarakt riskini artırıyor

Oxfort üniversitesinde yapılan araştırma, beslenmenin göz sağlığı üzerindeki etkisini bir kez daha ortaya koydu. Buna göre, fazla kırmızı et yemek katarakt oluşumunu hızlandırıyor, vitamin eksiklikleri ise sarı nokta hastalığına neden oluyor.

NTV Haber 09.10.2015 - 10:33

Kırmızı et, katarakt riskini artırıyor

Besinlerin göz sağlığı üzerindeki etkisi biliniyor. Örneğin A vitamini bunlardan biri. Oxfort üniversitesinin göz sağlığına ilişkin yaptığı araştırmadan da beslenmenin etkisini kanıtlayan sonuçlar çıktı.

Buna göre, fazla kırmızı et tüketimi katarakt oluşumunu hızlandırıyor.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Akın, “Özellikle kırmızı etten zengin bir diyetle beslenmede katarakt oluşumu hızlanıyor. Günlük 100 gramın üzerinde kırmızı et yiyenlerde katarakt daha fazla görülüyor” dedi.

E VE C VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ SARI NOKTA HASTALIĞINI TETİKLİYOR

Bazı vitaminlerin eksikliği de sarı nokta hastalığına davetiye çıkarıyor.
Dr. Akın, E ve C vitaminine dikkat çekti, “E ve C vitamininden yoksun beslenmek, yeşil sebze ağırlıklı beslenmemek sarı nokta hastalığını da tetikler. Ayrıca sigara ve fazla miktarda güneş ışığına maruz kalmak, hem sarı nokta hem de katarakt açısından risk faktörüdür” diye konuştu.

Göz hastalıklarından korunmanın en önemli yollarından birinin beslenme olduğuna dikkat çeken Dr. Akın, “Balık ve sebze yemek katarakt oluşumunu geciktirir. Ceviz ve keten tohumu ise genel göz sağlını yakından ilgilendirir” ifadelerini kullandı.

Sayfa Yükleniyor...