Kış sofrası için hazırlıklar başlasın!

Kışın mutfaktan eksik etmememiz gereken yiyecekler üzerine yemek blogger’ı Devletşah Özcan ile konuştuk.

Kış sofrası için hazırlıklar başlasın!

Kışın sofralarda olmasını istediğimiz konserve, salça, turşu gibi yiyeceklerin hazırlıklarına yaz mevsiminden başlamak gerektiği biliniyor. Ancak hazırlıklar için geç kalanlar üzülmesin. Bu mevsimlerde de kışlık yiyecekler hazırlamak mümkün.

Özellikle kadınların kendi imkanlarıyla ürettiği kışlık yiyecekler aile bütçesine de önemli katkı sağlıyor. Böylece kışın manavlarda, reyonlarda göremediğiniz yiyecekleri vaktinde derin dondurucuya atarak, sofranızı zenginleştirebilir ve protein, vitamin ihtiyaçlarınızı karşılamış olursunuz.

Devletşah Özcan, her meyve ve sebzenin kendi mevsiminde güzel olduğunu vurgulayarak şu bilgileri verdi: “Artık domates, kabak, salatalık her mevsimde var. Oysa eskiden domates Eylül gibi biter bir daha da bulunmazmış. Ancak yeşilleri sona kalır, onunla da turşu yapılırmış. Şimdi her boy domates 12 ay raflarda. Ama tat konusu öyle değil. Güneşin kızarttığı domatesin, güneşte renk değiştiren patlıcanın yerini sera domatesi, patlıcanı tutmuyor.”

SALÇALARDAN VAZGEÇİLMİYOR
Olgun domateslerin bulunduğu Eylül ayı, kışın kullanmak için dometes sosu, salça, menemen yapımında ideal bir zaman. Ağustos sonu gibi fiyatlar iyice düştüğünde harekete geçmek gerektiğini belirten Özcan, ‘bu mevsimlerde genellikle domates püresi hazırlamanın ideal olduğunu ve ayrı olarak domates, biber salçasının da yapımına başlanması gerektiğini’ söyledi.

Salça ve sos yapımında özellikle canlı renkli, olgun ve  etli domatesleri tercih etmek gerekiyor.  Kaynatma yöntemiyle yapılacak salçalar için domatesler kesilip tuza bulanarak birkaç gün bekletilmeli. Böylece domatesler yumuşar ve işlem daha kolay gerçekleşir. Güneş yardımıyla yapılacak salçalar için de üzerine tuz serpilip güneşte bekletildikten sonra süzgeçten geçirilerek amerikan torbalarına konulur ve ve suyu süüzlür. Daha sonra güneşte bekletilir ve kavanozlanır.

Özcan, “Bunların dışında bolca nane, reyhan, kekik kuruttmak faydalı. Taze fasulye, bamya, barbunya, bezelye de hazırlanabilir, diyen Özcan,  kışın daralan meyve seçeneklerine alternatif olarak mısır da dondurucuya konulabilir”, açıklamasını yaptı.

HER MEVSİME GİDEN TURŞU
Her çeşit sebzeden yapılan turşu, kış aylarında kurtarıcı yiyecek haline geldi. Tuzlu su ile yaptığınız turşunun oluşumunu hızlandırmak için, içine bir miktar sirke, nohut, arpa veya maya ilave edin. Turşu sirke ile yapılacaksa, limonla dinlendirin. Turşu yaparken temizliğine çok dikkat etmek gerekiyor. Turşu suyunun içilen sudan yapılması ve kaya tuzunun kullanılması,  daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor.

MEVSİME UYGUN ÖNERİLER
Özcan, “Mevsim dönüşleri yemek pişirmek kadar zor bir şey yok. Yeni çıkanlar daha tam olgunlaşmamış, eskiler kartlaşmış. Buldukları en güzel yaz sebzelerini son defa pişirsinler. Son domateslerle bolbol menemen yapsınlar” diyen Özcan,  bu mevsimin incisi siyah incirden bol miktarda yiyin. Malum balık sezonu açıldı. Son yaz sebzeleri ile balık pilakiler yapın” önerisinde bulundu.

“Aslında kış hazırlıklaır yaz başında başlar. Mesela şimdi bezelye bulup donduramazsınız. Haziran gibi dondurucuya atmış olmanız lazım. Vişneyi Temmuz sonunda koyarsınız. Ama maalesef artık meyve sebzelerin mevsimini unuttuk. Her an her şey var tezgahta” diyen Özcan birkaç öneride bulundu:

“Bu mevsimlerde domatesin yanında barbunya, patlıcan (közlenip,salata olacak şekilde), dolmalık biber, yeşil biber ve mısır dondurucuya konulabilir. Sezonun bitmesine yakın güneş etkisini kaybettiği için kızarmayan domatesler, büyümeyen salatalıklardan turşu kurulur.”

MEVSİM GEÇİŞLERİNİN ÇOCUKLARA ETKİSİ
Özcan, çoucuklar için kısaca beslenme önerilerine değindi: “Şu sıra tam hastalık havası. Şimdilerde bol bol c vitamini verilmeli. Mesela yaz alışkanlığı limonataya devam edilebilir. Bol domatesli çoban salata çok besleyici olur. İçindeki soğan ve limon da bağışıklık sistemi için çok mühim. Balık haftada 2 gün sofraya gelebilir. Ve bugünlerde bol bol bulunursa organik mısır ve kara incir tüketilmeli. Bağırsaklara hareket verip, vücudu temizler.”

Sayfa Yükleniyor...