Kısırlık kader değil!

Kısırlık, çocuk sahibi olmak isteyenler için korkulan bir durum ancak doğru teşhis ve zamanında tedavi, kısırlık sorununun ortadan kalkmasını sağlıyor.

Kısırlık kader değil!

Kısırlığın (sterilite) çocuk sahibi olmayı engelleyen bir uç noktayı ifade ettiğini söyleyen Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Batu Aydınuraz, çoğu çiftin bu ifade altında değil, çocuk sahibi olamayan (infertil) çiftler olarak değerlendirildiğini belirtti.

Aydınuraz, “Yapılması gereken, bu sorunların nedenlerinin ortaya çıkartılması ve gerekli tedavilere başlanmasıdır. Bu nedenle çocuk sahibi olamayan çiftlerin, neden ortaya çıkana kadar ‘kısır’ olarak tanımlanması doğru değildir” dedi.

1 yılı aşkın süre korunmasız cinsel birlikteliğe rağmen çocuk sahibi olamayı kısırlık olarak tanımlayan Aydınuraz, kısırlık tedavisinde en önemli adımın zamanında ve doğru teşhis olduğunu belirtti. Aydınuraz; “Kadının değerlendirilmesi bu açıdan temel bir öneme sahiptir; çünkü çocuk sahibi olamamanın (infertilitenin) kaynağı ne olursa olsun her türlü engelde tedavi, kadının mevcut üreme sistemi anatomisi, fizyolojisi ve endokrinolojisi ile yakından ilgilidir” diyerek infertilitenin kadında şu bulgularla tespit edilebileceğini söyledi:

“Düzensiz adet olma, ergenlikten itibaren hiç adet görmeme ya da düzenli başlayan adetlerin ilerleyen dönemde uzaması, duraklaması, tüylenmede artış ve alışılmışın dışında bölgelerde kıllanma fazlalığı veya kıllanmanın olması gereken yerlerde az ya da hiç olamaması; cinsel ilişkide ağrı hissedilmesi, adetlerin ağrılı olması, meme uçlarından süt benzeri bir sıvının gelmesi, yetersiz meme gelişimi.”

TEDAVİDE EN ETKİN YÖNTEM
Üreme sistemlerinde bir problemi olmayan ve korunmayan her 4 çiftten birinin o ay içinde gebe kalabildiğini belirten Op. Dr. Aydınuraz kısırlık nedenlerini; ovulasyon bozuklukları, sperm bozuklukları, tubal nedenler, endometriozis (çikolata kisti) ve nedeni izah edilemeyen infertilite olarak sıraladı.

Kısırlıkta tedavi yöntemlerinin yumurtlama teşviki, aşılama işlemi ve tüp bebek yöntemleri olduğunu belirten Aydınuraz, “Tüp bebek yöntemi, gebe kalmada yüzde 50 ile en yüksek başarı oranına sahiptir. Özellikle genetik rahatsızlığı bulunan, endometriozisi olan ve ağır erkek faktörü içeren vakalarda ilk sırada önerilmektedir” diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...