Kısırlık tedavileri sorgulanıyor

İskoçya’da yapılan bir araştırma nedeni bilinmeyen kısırlık sorunu için başvurulan Clomid tedavisiyle rahim içi aşılama yönteminin doğal yollarla hamile kalmaya çalışmaktan daha etkili olmadığını ortaya koydu. Üstelik ilaç tedavisinin yan etkileri de var.

Her yıl binlerce kadının hamile kalmak için başvurduğu iki tedavi yönteminin başarısı sorgulanıyor.

Rahim içi aşılama yöntemi ve yumurtlamayı uyarmak için kullanılan Clomid ilacı. İskoçya’da yapılan son bir araştırma kısırlık tedavisinde yaygın olarak kullanılan bu iki yöntemin doğal yollarla hamile kalmaya çalışmaktan daha etkili olmadığını gösteriyor.

Üç gruba ayrılan 580 kadınla yapılan araştırmada, 6 ay boyunca Clomid ilacıyla tedavi görenlerin hamile kalma oranı yüzde 14’te kalırken, rahimiçi aşılama yöntemiyle hamile kalmaya çalışanların başarı oranı yüzde 23 olarak belirlendi. Aynı süre zarfında doğal yollardan hamile kalmaya çalışanlarınsa yüzde 17’si başarılı oldu.

Doktorlar oranlar arasında önemli bir fark olmamasından yola çıkarak, tedavi yöntemlerinin yan etkilerine dikkat çekiyor. Örneğin Clomid kullanan kadınların yüzde 10 ila 20’sinde karın ağrısı, şişkinlik, mide bulantısı, ateş basma ve baş ağrısı gibi yan etkiler de görülüyor. Daha önce İsveç’te yapılan bir araştırmada da Clomid’in tiroit kanserine yakalanma riskini iki kat arttırdığı belirlenmişti.

Uzmanlar bu verilere dayanarak binlerce çiftin kısırlık tedavisi uygulanmadan evlerine gönderilmesinin daha uygun olduğuna dikkat çekiyor.

“Rahim içi aşılama yöntemi ile ilaç tedavisi etkili değil”

“Clomid tedavisi, yan etkileri nedeniyle tercih edilmemeli”

Sayfa Yükleniyor...