Kistik fibrozis hastaları için Marmara Üniversitesi’ne LCI cihazı

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kistik Fibrozis Tanı ve Tedavi merkezi, danyada son 3 yıldır sadece sayılı merkezlerde kullanılan Lung Clearence Index cihazına kavuştu. Cihaz, merkeze, Caddebostan Rotary Kulübü tarafından bağışlandı.

Kistik fibrozis hastaları için Marmara Üniversitesi’ne LCI cihazı
Arşiv

Yaklaşık 2500 kişide bir görülen genetik geçişli kistik fibrozis hastalığı için erken teşhis önemli olmasına rağmen, diğer solunum ve sindirim yolu hastalıkları ile karıştırılıyor ve erken teşhis edilemiyor. Türkiye'de 20 bin civarında kistik fibrozis hastası olduğu ve sadece 3 bininin teşhis edilebildiği, 17 bininin ise tanı koyulamadığı için kayıt dışı kaldığı tahmin ediliyor.

Kistik fibrozis hastalığının farkındalığı, teşhis, tanı ve tedavisi için çalışmalar yapan Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Karadağ, Türkiye'de bu hastalıkla ilgilenen tam teşekküllü ve adı konmuş bir merkezin olmadığını söyledi.

Bu nedenle MÜ hastanesi bünyesinde hizmet verecek Kistik Fibrozis Tanı ve Tedavi Merkezini kurduklarını belirten Karadağ, “Ancak ülke genelinde mantar gibi çoğalmamız gerekiyor. Biz Avrupa'da bu hastalığa dair çalışmaları yakından izlemekteyiz. Son yıllarda özellikle 'Temelde yatan kalıtsallığı düzeltebilir miyiz' diye çalışmalar var ve bu çalışmalarda yol alındı. 15-20 yılda bu hastalıkta çok iyi noktalara gelebileceğimize inanıyoruz. Eğer bu hastalığı taşıyan yakınınız varsa ona destek olun çünkü o hastaların desteğe çok ihtiyacı var" diye konuştu.

Kistik fibrozis hastaları için Marmara Üniversitesi’ne LCI cihazı - 1

Caddebostan Rotary Kulübü, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde açtığı Kistik Fibrozis Tanı Ve Tedavi Merkezine, LCI (Lung Clearence Index) adlı, akciğer hacmini ve solunum fonksiyonlarını detaylı şekilde gösteren cihazın yanı sıra Yüksek Frekanslı Göğüs Duvarı Osilasyonu solunum yeleklerini de bağışladı.

KİSTİK FİBROZİS HAKKINDA

Kalıtsal bir hastalık olan kistik fibrozis, doğuştan geliyor, insanlar sonradan hastalığa yakalanmıyor. Hastalık, akciğerlerle sindirim sistemini kalın ve yapışkan bir mukoza salgısıyla tıkayarak etkiliyor. Bu durum, solunum ve sindirim güçlüklerine neden oluyorr. Kistik fibroz tanısı, her zaman doğum sırasında konulamıyor. Semptomlar genellikle yaşamın ilk bir iki yılı içinde ortaya çıkıyor. Kistik fibrozis hastalarının sürekli tedavi görmesi gerekiyor.

Tedavi; mukoza salgısının akciğerlerden temizlenmesine yardımcı olmak için fizyoterapi, göğüs enfeksiyonlarıyla mücadele etmek için antibiyotik alımı ve beslenme desteğinden oluşuyor. Hastalığın henüz kesin bir tedavisi yok.

Sayfa Yükleniyor...