KKKA hastalığı azalıyor

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı vakalarında, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 40'a yakın azalma olduğunu söyledi.

KKKA hastalığı azalıyor

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı olan Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, bahar dönemi yaklaştığı için kene ile bulaşan KKKA hastalığı ile ilgili yeni vakaların olabileceğini söyledi. İstanbul'da konuyla ilgili katıldığı bir toplantı öncesinde, son beş yılın verilerini kontrol ettiğini belirten Dökmetaş, şöyle konuştu:

''Şu bir gerçek: Geçen yıl bir önceki yıla göre KKKA vakalarında yüzde 40'a yakın azalma var. Yani bir hastalık bir başlangıç yapıyor, sonra pik yapıyor, yükseliyor, sonra da yavaş yavaş düşüyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın, Bakanlığı’nın aldığı önlemler, üniversitedeki bizim yaptığımız çalışmalar ve basının büyük desteğiyle şu aşamada hastalık azalmaya doğru döndü. Bu vakalarımız yine olacak, yıl içerisinde sürecek, yine tedbirlerin alınması konusunda destek istiyoruz.''

Prof. Dr. Dökmetaş, piknik alanlarına çıkarken dikkatli davranılması, dönüşte kene açısından kontrol edilmesi, hayvanlarla yakın teması olan köyde yaşayan insanların, çiftçilerin zaman zaman kontrollerinin yapılması, çıplak elle kenelerin tutulmaması, öldürülmemesi, kenesavar ilaçların yer yer kullanılması gibi önlemlere dikkati çekti.

Bu konulardaki önlemlerin devam ettiğini anlatan Prof. Dr. Dökmetaş, şunları kaydetti:

''Ama bölgesel ilaçlamalara hep karşıyız. Bazen 'piknik alanları ilaçlanıyor' deniyor. Diğer canlıların yaşamı sona eriyor, bu defa denge bozuluyor. O nedenle buna karşıyız. Bu konuda yapılan çalışmalarda bazı ilaçların etkinlikleri var ama kesin olarak şu anda Dünya Sağlık Örgütünün 'şu ilacı şu kadar süreyle vereceksiniz, bunu verdiğiniz anda kurtulur' dediği bir sisteme gelmedik daha. Aşılama konusunda çalışmalar var ama halen net bir şey yok. Ülkemizde de değişik konularda çalışmalar yapılıyor. Biz yine koruma önlemlerini ön planda alacağız.''

Sayfa Yükleniyor...