KKTC’den sağlık turizmi atağı

Siyasi ve ekonomik ambargolardan kurtulamayan KKTC, dünyaya sağlık turizmiyle açılmayı hedefliyor. Dünyaca ünlü doktorları bünyesine katan Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi, İngiltere, Almanya, İtalya, Fransa gibi ülkelerde tanıtım atağına geçti.

KKTC’den sağlık turizmi atağı

3 ana blok üzerine kurulu, 55 bin metre kare kapalı alanı, 22’si VIP olmak üzere, 500 yatak kapasitesi bulunan Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi, 8 ameliyathane, 30 yoğun bakım ve 17 yeni doğan yoğun bakım ünitesinden oluşuyor.

20 Temmuz 2010’da açılan, gelişmiş nükleer tıp ve radyoterapi üniteleriyle dikkat çeken hastane, sağlık hizmetlerinde Kıbrıs Türklerini dışa bağımlılıktan kurtarmak amacıyla kurulmuş.

“Birinci amacımız; sağlık alanında da kendimize yeterli olabilmekti” diye konuşan Yakın Doğu Üniversitesi Tanıtım Koordinatörü Hüseyin Turan, “Vatandaşlarımız sağlık problemlerinde yurt dışına, özellikle de Kıbrıs Rum tarafına giderek tedavi oluyordu. Bu hastaneyle vatandaşlarımız, hem yurt dışına gitmekten kurtuldu hem de ailelerinin yanında, kendi yurtlarında ve dünyadaki son teknoloji ürünü tıbbi cihazlarla tedavi imkânı buldu” dedi.

"HASTANE KKTC'NİN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI OLDU"
“Bir devleti devlet yapan temel unsurlar; güvenlik, eğitim ve sağlıktır” diyen Turan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin uluslararası arenadaki tüm siyasi engellemelere rağmen sağlık, eğitim ve bilimsel çalışmalar alanında adını duyurmayı başardığını söyledi. Turan, KKTC’nin en önemli sorunlarından birinin sağlık alanında yaşandığını belirterek şöyle konuştu:

“Türk Silahlı Kuvvetleri sayesinde KKTC’nin hiçbir güvenlik sorunu kalmamıştır. Eğitim alanında da sorunumuz yoktur çünkü burası artık bir eğitim adasıdır. Burada dünyadaki birçok eğitim kurumlarına tam üye olan üniversiteler var. Yakın Doğu Üniversitesi de Dünya Üniversiteler Birliği’ne tam üyedir. Ancak sağlık alanında KKTC olarak önemli sorunlar yaşıyorduk. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi, Dr. Suat Günsel tarafından işte bu sorunları gidermek amacıyla kuruldu.”

KKTC’nin siyasi ve ekonomik ambargolar altında ezildiğini belirten Turan, “Ama eğitim, bilimsel çalışmalar ve sağlık alanında istemelerine rağmen ambargo koyamadılar” dedi ve üniversite hastanesinin, KKTC’nin dünyaya açılan kapılarından biri olduğunu söyledi.

"KALP HASTALIKLARI VE KANSER TEDAVİSİNDE İDDİALIYIZ"
Uluslararası standartlara ve dünyanın önemli akreditasyon kuruluşlarından olan Joint Commision International (JCI) akreditasyon kriterlerine uygun yapılan hastane son teknoloji ürünü görüntüleme cihazları ve tedavi birimleriyle özellikle kanser ve kalp damar hastalıklarında iddialı. Üniversitenin iddia sahibi olduğu alanlardan biri de diş hekimliği. Zira Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Hastanesi, JCI’dan dünyada en fazla puan alarak birinci derecede akredite edilen diş hastanesi unvanına sahip.

"KKTC SAĞLIKTA DA KENDİNE YETERLİLİĞİNİ GÖSTERDİ"
“Tüm engelleme çalışmalarına rağmen sağlık alanında bir hamle yapıyoruz ve bunu daha ileri aşamalara götürmeyi hedefliyoruz” diyen Hüseyin Turan, “KKTC adını eğitim ve bilimsel çalışmalarla zaten dünyaya duyurmuştur ve sağlık alanında da duyuracaktır. Sadece Türkiye değil, İngiltere, Almanya, İtalya ve Fransa gibi ülkelerde de tanıtım atağı başladı. Hastanemiz bünyesinde hem gelişmiş tıbbi cihazları hem de dünyaca ünlü çok sayıda tıp adamını barındırmaktadır. Bunlardan biri de dünyaca ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Ali Oto’dur. Artık yurt dışından da hasta alıyoruz, ilk hastamız Azerbaycan’dan geldi ve kanser tedavisi için hastanemize yattı. Yani Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti artık sağlık alanında kendi kendine yeterliliğini gösterdiği gibi, dünyaya açıldığının ve sağlık turizminde de iddialı olduğunun işaretlerini vermiş oldu” dedi.

"RAUF DENKTAŞ'IN TEDAVİ İÇİN ÜLKEDE KALMASI ÇOK ÖNEMLİ"
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Hasta Hizmetleri ve Dış ilişkiler Başkanı Ahmet Savaşan ise kalp ritim bozukluğu sonucu beyin damarlarından biri tıkanan ve kısmi felç nedeniyle 14 gündür yoğun bakımda bulunan Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın tedavi için yurt dışına gitmemesinin de önemli bir anlam taşıdığını söyledi.

Savaşan, “Kurucu cumhurbaşkanımızın ülkesinde kalarak burada tedavi görmek istemesi, KKTC devletinin sağlık başta olmak üzere her alanda kendi kendine yettiğinin önemli bir mesajıdır. Çünkü dünyanın birçok ülkesinde liderler hasta olunca, başka bir yere, genellikle de Avrupa ülkelerine veya Amerika Birleşik Devletleri’ne gidiyor. Oysa önemli sağlık sorunları bulunan ve ciddi bir atak geçiren kurucu cumhurbaşkanımız, kendi ülkesinde kalmıştır ve burada tedavi olmaktadır” diye konuştu.

"HASTA TRANSFERİ İÇİN AMBULANS UÇAK BEKLETİYORUZ"
Son yıllarda KKTC’nde görülme sıklığı artan hastalıkların başında kanser geliyor. Üniversite hastanesinin kanser konusunda yoğunlaşmasının önemli nedenlerinden biri de hastalık oranlarındaki bu artış.

"Dünyanın en hızlı bilgisayarlarından biri üniversite kampüsünde bulunuyor. Bu bilgisayar Dünya Kanser Araştırma Merkezi’nin genel verilerini işliyor. Bizimkinden daha büyük ve hızlı bilgisayarlar olmasına rağmen, üniversitemizin bu bilgisayarı, kanser çalışmalarında dünyada en fazla sonuç üreten bilgisayar olma özelliğini taşıyor" diyen Yakın Doğu Üniversitesi Tanıtım Koordinatörü Hüseyin Turan ayrıca, hastane bünyesinde bulunan, ülkenin ilk ve tek ambulans uçağının da olası durumlara karşı hazır bekletildiğini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...