KOAH'ın en önemli nedeni sigara

Dünya Sağlık Örgütü 2000 yılı verilerine göre KOAH dünyadaki en önemli dördüncü ölüm nedeni. Sağlık Bakanlığı 2004 verilerine göre hastalık, ülkemizdeki ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada.

KOAH'ın en önemli nedeni sigara





Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) KOAH Çalışma Grubu Raporuna göre, dünyada her yıl yaklaşık 3 milyon kişi bu hastalık nedeni ile hayatını kaybederken, ülkemizde bu sayının 25-30.000 civarında olduğu tahmin edilmekte.



Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) veya başka bir ifade ile “kronik tıkayıcı akciğer hastalığı” nefes borularının kronik, iltihabi ve ilerleyici bir hastalığı.

KOAH, başta nefes boruları içinden geçen havanın akışında yavaşlama olmak üzere solunum fonksiyonlarında kötüleşmeye, öksürük, balgam çıkartma ve nefes darlığı gibi şikâyetlere yol açar. Dünyada her yıl yaklaşık 3 milyon kişi bu hastalık nedeni ile hayatını kaybederken, ülkemizde bu sayının 25-30.000 civarında olduğu tahmin ediliyor.

TOKSİK GAZLAR DA ÖNEMLİ ETKEN
TÜSAD raporunda, Dünya Örgütü'nün 18 Kasım 2009 tarihini “Dünya KOAH Günü” olarak ilan ettiği hatırlatılıyor ve hastalıkla mücadelede atılacak adımlara dikkat çekiliyor:

"KOAH’ın en önemli nedeni sigaradır. Diğer önemli nedenler arasında işyerinde ve çevresel olarak toksik gaz ve tozlar solunması ile ısınma veya yemek pişirme amacı ile her türlü organik artığın (odun, kömür, çalı, çırpı, petrol ürünleri, tezek vs.) iyice izole edilmeden yakılması sayılabilir.

GELİŞMİŞ ÜLKELER ARTIK DAHA AZ SİGARA İÇİYOR
KOAH ile mücadelede en önemli aşama sigara içme oranlarının azaltılmasıdır. Gelişmiş ülkeler KOAH’ın yarattığı çok büyük maddi ve manevi kayıpların önlenmesi için, sigaraya karşı yaptıkları mücadelede dikkate değer gelişmeler kaydetmişlerdir. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde sigara içme oranlarının 30 yıl öncesine göre yarı yarıya azaldığı söylenebilir. Ülkemizde ise durum tam tersine olup sigara içme oranları aynı dönem zarfında yaklaşık ikiye katlanmıştır.

Günümüzde KOAH’lı hastalar erken teşhis ile birlikte uygun tedaviden büyük oranda fayda görmekte, yaşam kaliteleri belirgin şekilde düzelmektedir. Sigara içenler başta olmak üzere risk altındaki kişilerde 40 yaşından sonra ortaya çıkan öksürük, balgam çıkartma ve nefes darlığı gibi şikâyetleri olanlar KOAH yönünden araştırılmalıdır.

Sayfa Yükleniyor...