Koku bozukluğu neyin habercisi?

Sağlıklı bireyler için kokuları algılamak sıradan bir olay. Yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren kokuları algılayamama durumu ise farklı hastalıkların nedeni ya da sonucu olarak ortaya çıkabiliyor.

Koku bozukluğu neyin habercisi?

Solunan havanın kalitesi, egzoz kokusu, zehirli gazlar ve yangın ya da bozulmuş bir yiyecek koku duyusu sayesinde anlaşılıyor. Kokuları algılayamamak kişide mutsuzluk yarattığı gibi bazı olumsuzlukları algılayamama nedeniyle istenmeyen sonuçlar da doğurabiliyor.

Koku alma bozukluklarının farklı hastalıkların nedeni ya da sonucu olabildiğini vurgulayan vurgulayan Bayındır Hastanesi KBB Uzmanı Op. Dr. Ethem Şahin, tıp literatüründe "İletim tipi" ve "Sinirsel tip" olarak ikiye ayrılan koku alma bozukluklarının; kemik eğriliği ve sinüzit gibi hastalıkların sonucu olarak ortaya çıkabileceği gibi Alzheimer ve Parkinson gibi sinirsel hastalıklar ile birlikte de görülebildiğine dikkat çekti.

KOKU LABORATUVARINDA TEDAVİ

Koku alma bozukluklarında tanı ve doğru tedavinin önemini vurgulayan Şahin, koku alma bozukluklarının, koku laboratuvarında, teknoloji ürünleriyle tedavi edildiğini söyledi.

Koku bozukluğu neyin habercisi? - 1

Dr. Şahin, koku alamama şikâyetiyle gelen hastaların tedavi sürecini şöyle anlattı: “Hasta önce detaylı bir KBB muayenesinden geçiriliyor. Ardından baş-boyun muayenesine alınarak geçmişten gelebilecek travmaların, koku sorununa etkileri araştırılıyor. Bünyemizde bulunan ‘Koku Laboratuvarında’ koku duyusunu; tanımlayıcı test, ayırt edici test ve eşik değerler olarak belirleyip hastadaki durum ortaya konuyor. Laboratuvar testlerinin ardından hastalığın tipine göre tedavi belirleniyor. Koku alma sorununun beyinsel bir hastalıktan kaynaklanmadığı durumlarda, hastalar 2 aya yakın süren koku terapisine alınıyor. Bu süreçte belli aralıklarla yeniden değerlendirilen hastalara kokular belirlenen aralıklarla verilerek koku duyusunun yeniden gelişmesi sağlanıyor.”

Sayfa Yükleniyor...