'Kolesterol tedavisini yarım bırakanlar var'

Kolesterol ilaçlarının yararsız olduğu ve kullanılmaması gerektiği yönündeki açıklamalara Türk Kardiyoloji Derneği'nden yanıt geldi.

'Kolesterol tedavisini yarım bırakanlar var'

Prof. Dr. Canan Karatay'ın kalp hastalıklarının kolesterolle bağlantısı olmadığı ve hastaların diyete ihtiyacı olmadığı yönündeki iddialarına kardiyoloji Derneği yanıt verdi. Dernek "bu, hastaları öldürmek olur" dedi.

Türk Kardiyoloji Derneği, son günlerde Türkiye’nin gündemine oturan “Kolesterol ilaçları gerekli mi?” yönündeki tartışmalarıyla ilgili bir basın toplantısı yaptı. Statin olarak adlandırılan kolesterol ilaçlarının yararsız oldukları ve yan etkileri nedeniyle kullanılmaması yönünde yapılan açıklamaların bilimsellikten uzak olduğunu söyleyen Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene, bu asılsız açıklamaların kamuoyunda büyük tedirginliğe neden olduğunu ifade etti. Ergene, “Pek çok hasta, kullanmakta olduğu ilacı kullanıp kullanmayacağı konusunda kafasının karışık olduğunu anlatıyor. Yine birçok hastanın da ilaçlarını ve kolesterol tedavilerini yarım bıraktıklarını biliyoruz” dedi.

HER ÜÇ HASTADAN BİRİNİ TEDAVİ EDİYOR
Bu açıklamalarla; kan kolesterol seviyeleri ve koroner kalp hastalığı arasındaki kuvvetli, bağımsız ve sürekli bir ilişki görmezden gelinerek halkın yanıltıldığını belirten Prof. Dr. Ergene şu bilgileri verdi: “Tüm kardiyoloji camiasının çok iyi bildiği Framingham çalışmasının 26 yıllık takipli verilerine göre, kolesterol değerleri 150-200 mg/dl arasında ise mutlak koroner kalp hastalığı riski yüzde 20’dir. Yani beş kişiden biri koroner kalp hastalığına yakalanmaktadır. Eğer kolesterol seviyesi 225 mg/dl ise mutlak koroner kalp hastalığı riski yüzde 40’a çıkmaktadır. Kolesterol seviyesi 300 mg/dl ve daha fazla ise, mutlak koroner kalp hastalığı riski yüzde 90’dır. Kötü kolesterol ile 1990’lı yılların başından bu yana yapılan tüm çalışmalar, kolesterol düşürücü ilaçlardan olan statinler ile kan kolesterolünün düşürüldüğü ve kalp hastalığı riskinin yüzde 30 oranında azaldığını göstermiştir. Yani statin tedavisi ile nispi olarak her üç hastadan biri yarar görüyor.”

“YAN ETKİLERİ EN AZ OLAN İLAÇLARDANDIR”
Statinlerin, son 20 yılın en önemli keşiflerinden biri olduğunu ve koroner kalp hastalıklarının tedavisinde önemli rol oynadıklarını dile getiren Prof. Dr. Ergene, statinlerin bugüne kadar koroner kalp hastalığında ölümü, kalp krizini ve felci engellediği bilinen en etkili tedavilerden bir tanesi olduğunu vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk Kardiyoloji Derneği’nin yaptığı TEKHARF çalışmasına göre Türkiye’de 50-59 yaş aralığında koroner kalp hastalığı görülme olasılığı yüzde 13’tür. Son nüfus sayımına göre Türkiye’de bu aralıkta yaklaşık 6,5 milyon insan yaşamaktadır. Bu duruma göre 50-59 yaş aralığında 850 bin kişide koroner kalp hastalığı mevcuttur. Bu da iyi bir kolesterol düşürücü tedavi ile 250 bin kişiyi ölüm, kalp krizi ve felçten koruyabiliriz anlamına geliyor. Bilindiği gibi ilaç olarak kullanılan kimyasal veya organik maddelerin tümünün az veya çok yan etkileri mevcuttur. İşin ilginç yanı kolesterol düşürmede kullandığımız statinler, bugüne kadar bulunan ilaçlar arasında yan etkileri en az olanlardan biridir.”

ÖNCE SAĞLIKLI YAŞAM
TKD Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Aksoy ise, “Türk Kardiyoloji Derneği olarak önceliğimiz kişilerin hasta olmamalarını sağlamaktır. Kalp damar hastalıklarının önlenmesinde yaşam tarzımız çok önemli bir rol oynuyor, doğru tercih yaptığımız takdirde kalp - damar hastalıklarını yüzde 80 -85 oranında önleyebiliriz. İlaçlar, hastalarımızın sağlıklı yaşam tarzı uygulamalarını hayata geçirmekte başarısız kaldığı durumlarda başvurduğumuz yöntemlerden sadece birisidir. konusunda hastaların doğru bilgilere sahip olması sağlıklı bir toplum için büyük önem taşıyor. Derneğimiz de yıllardır bu yönde kampanyalar gerçekleştiriyor” diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...