Körlük tedavisinde umut

Ankara Üniversitesi, körlüğe neden olabilen tavuk karası ve sarı nokta tedavisinde dünyada bir ilke imza attı. Endoskop destekli biyonik göz ameliyatıyla, görme yetisini tamamen kaybeden hastalarda 1 yıl içinde iyileşme tespit edildi.

Körlük tedavisinde umut

“Hastalığım doğuştandı fakat 35-40 yaşına kadar sokakta kendim yürüyebiliyordum. Sonra o da gitti, şu anda farklı ışık uyarıları gözüme geliyor. Umutluyum, mutluyum, bundan sonra inşallah görmeye kavuşabileceğim.”

Bu sözler, tavuk karası hastası 45 yaşındaki Uğur Ağ’a ait. Ağ, 5 yıl önce görme yetisini tamamen kaybetti. Ancak 1 yıl içinde, dünyada ilk kez uygulanan bir yöntemle görmeyi yeniden öğrenecek.

Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emin Özmert, Uğur Ağ gibi binlerce hastaya umut olan yöntemi, “Hastanın gözünün içerisine 60 tane elektrot yerleştirilmekte, bu elektrotlar wifi olarak yani telsiz sinyalleri ile uyarılmakta” sözleriyle özetledi.

ENDOSKOP DESTEKLİ BİYONİK GÖZ AMELİYATI KÖRLÜĞE ÇARE OLABİLİR Mİ?

Ankara Üniversitesi, biyonik göz ameliyatında bir ilke imza attı ve ameliyatta ilk kez endoskop kullandı. Bu yöntemle gözün en uygun noktalarına yerleştirilen elektrotlar, hastanın gözlüğüne bağlı bilgisayar sayesinde uyarılıyor. 1 yıllık sürecin sonundaysa hasta görme yetisini yeniden kazanıyor.

Prof. Emin Özmert, yöntemden umutlu, “Hastanın odada kaç kişi olduğunu anlayabilmesi, yolda yürürken önüne bir engel çıkıp çıkmadığını anlayabilmesi, koyu ve açık renkli çamaşırları ayırabilmesi gibi yetenekler söz konusu olabilecek. Yöntem doğuştan olmayan tüm körlüklerin tedavisi için umut ışığı olacak” diyor.

Sayfa Yükleniyor...