'Kredi kartlarında da uyarıcı not olsun'

Kontrolsüz kullanılan kredi kartlarının psikolojiyi bozduğunu belirten Prof. Nevzat Tarhan, kartların üzerine 'Para değil, kolaylıktır' gibi uyarıcı yazıların yazılması gerektiğini söyledi.

'Kredi kartlarında da uyarıcı not olsun'

Kontrolsüz kullanılan kredi kartı ve artan borçlanma birçok aileyi zor durumda bırakırken yetkililer bu durumu önlemek için bir takım uygulamaları hayata geçirmeyi hedefliyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun Banka Kartları Ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte yaptığı değişiklikle kredi kartlarına en fazla 9 ay taksit zorunluluğu getiriliyor. Bu kapsamda gıda, yemek ve akaryakıt harcamalarında taksitlendirme yapılamayacak. Yeni uygulama 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Kredi kartı kullanımının bir psikolojisi olduğuna dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ülkemizde kredi kartı olgunluğunun oluşturulması gerektiğini söylüyor. Günümüzde birçok kişinin ödeme gücünü göz önünde bulundurarak borçlanmadığını ifade eden Prof. Dr. Tarhan, "Acilen bir bütçe kültürü oluşturulmalıdır" diyor. 

'ÇOCUĞA PARA KULLANMA KÜLTÜRÜ ÖĞRETİLMELİ'
Prof. Tarhan, “Biz, çocuk 10 yaşına geldiğinde bütçe kavramının oluşturulmasını savunuyoruz. Eğer bütçeyi kullanmayı öğrenebilirse ileride kredi kartı kullanımını da kontrollü bir şekilde yapar. Bu küçük yaşta öğretilmeli. Para kullanmak zaman yönetimi gibi önemli ve de yönetilebilmeli. Sermaye iki türlü olarak bilinir. Biri kazanılan sermaye diğeri de tasarruf edilen sermaye. Parayı tasarruf etmek de bir birikimdir. Tasarrufu maalesef popüler kültürün etkisiyle kaybettik” diye konuşuyor.

"İnsanlarımız kredi kartını nakit veya sermaye gibi görüyor" diyen Tarhan, bu nedenle de kişilerin olmayan parayı çok rahatça, sınırlandırmadan harcama eğilimi gösterdiğini kaydederek şu değerlendirmelerde bulunuyor: 

'BEYNİN ÖN BÖLGESİYLE ALAKALI'
“Kişilik yapısında dürtü kontrol bozukluğu olanlar ‘dur, düşün, eyleme geç’ i yapamıyor. Bu durum beynin ön bölgesinin gelişmemiş olmasıyla alakalı. Aceleci, sabırsız ve hiperaktif davranışlar gösterebiliyorlar. Bir istek uyandığında kişi o isteği ihtiyaç gibi algılıyor. Onu giderme, karşılama arzusu uyanıyor. Ve kişi 'dur, düşün ve eyleme geç'i başaramıyor. Hemen eyleme geçerek alışveriş yapıyor."

'KART ÜZERİNDE UYARICI YAZI OLMALI'
Kredi kartlarının üzerine, “Para değil, kolaylıktır” şeklinde uyarıcı yazıların yazılması gerektiğini aktaran Tarhan, "Kredi kartı psikolojik olarak gelecekle ilgili sanal parayı satın alıyor. Kişi böylece o parayı cebinde sanıyor. Kredi kartı psikolojisinde zayıf nokta bu. Kaynak yönetim mantığı içinde kullanılmalı kredi kartları. Yerindelik, verimlilik ve karşılıklılık ilkelerini göz önünde bulundurabilmeli. Bu 3 ilke burada sorgulanmalı ve para sonra kullanılabilmeli. Kredi kartının finansal kaynaklardan farkı, sermayesinin sanal olması. Değer değildir ve karşılığı yoktur. Karşılıksız bir sermayedir. Kişinin borçlanmasına yöneliktir. Adı üzerinde kredi. Ödediği zaman bir karşılığı oluyor" dedi.

Toplumda kredi kartı olgunluğunun oluşturulması gerektiğini belirten Prof. Tarhan, henüz "olgunlaşmamış" kişiye kredi kartı vermenin de doğru olmadığını söylüyor.

Sayfa Yükleniyor...