Küçük Tutku için büyük umut

Doğuştan omurilik dokusu kese halinde sırtında doğan ve bu nedenle belden aşağısı felç olan 5 yaşındaki Tutku Nur, idrar kaçırma sorunu nedeniyle doğduğu günden bu yana altına bağlanan bezle yaşıyordu.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavisi süren küçük Tutku'nun ''idrar kası'' Bakanlığı'ndan alınan izin ile botoksla felç edilerek, altına bağlanan bezden kurtulması sağlandı.

Antalya'da yaşayan Tutku Nur'un omurgası anne karnındayken kapanamayınca omurilik dokusu kese halinde sırtında doğdu. Küçük Tutku'ya halk arasında ''açık omurga'', tıp dilinde ise ''spina bifida'' diye adlandırılan hastalığın en kötü hali olarak bilinen ''meningomiyelosel'' teşhisi konuldu.

Doğumundan itibaren 6 cerrahi operasyon geçiren ve omurilik dokusu vücut içine alınan Tutku'nun belden aşağısı da doğumdan itibaren felç oldu. Belindeki kese nedeniyle ''nörojen mesanesi'' hastalığı da bulunan Tutku, bu nedenle idrarını tutamayarak, doğduğundan beri alt bezi kullanmak zorunda kaldı.

Yaşanan sorun nedeniyle Sağlık Bakanlığı'ndan özel izin alan doktorları, küçük kızın idrar kasını botoks tedavisi ile felç ederek, bezden kurtulması için önemli bir adım attı.

Akdeniz Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Selçuk Yücel, hastalığı nedeniyle Tutku Nur'un yıllardan beri mesanesini kendi isteğiyle değil, 4 ile 6 saatte bir kendini sondalayarak boşaltabildiğini söyledi. Sondanın boşaltım işleminden sonra çıkarıldığını ancak idrar kaçırma sorununun devamlılığı nedeniyle küçük kızın alt beziyle dolaştığını ifade eden Yücel, ilaç yardımıyla idrar kasının kasılmasını engelleyip idrar kaçırmasına son vermeye çalıştıklarını kaydetti.

İlaç tedavisinin yanıt vermediğini vurgulayan Doç. Dr. Yücel, ''Sağlık Bakanlığı'nın izni ile mesaneye botoks uygulayarak idrar kasını felç ettik. Artık Tutku Nur'un bezlenmesine gerek yok. 4-6 saatte bir kendini sondalayarak mesanesini boşaltıp günlük hayatına devam edebilecek'' dedi.

HASTALAR SOSYAL HAYATTAN KOPMAK ZORUNDA KALIYOR
Yücel, bu gibi hastaların sosyal çevreye girememesinin en büyük nedeninin idrar kaçırma sorunu olduğunu vurgulayarak, ''Alt beziyle dolaştıkları için idrar kokusu çevreyi bu hastalardan uzaklaştırıyordu. Hastaların kendilerine güvenleri zedeleniyor, sosyal bir çevre edinemiyorlar. Tutku Nur artık tekerlekli sandalye de kullanarak normal yaşama dahil olabilir. Bu tedavinin en büyük kazanımı bizim için hastaların sosyal çevreyi kazanmaları'' diye konuştu.

Tutku'nun annesi Aynur Nur da kızının arkadaş çevresi olmadığı için zamanını bilgisayar başında geçirdiğini dile getirerek, ''Mesanesini sonda yardımıyla boşaltıyordu ancak buna rağmen idrarını bezine damlatıyordu. Bezi sürekli ıslak oluyordu. Ancak şimdi idrarını kaçırmıyor, çok mutluyuz'' dedi.

OKULA GİTMEK İSTİYOR
Kızının arkadaş edinmesi ve sosyal gelişimini sağlamak amacıyla bir devlet okulunda okul öncesi eğitim alması için Milli Eğitim Müdürlüğünden izin aldığını ancak altının bezli olması ve yürüyememesi nedeniyle öğretmenin sınıfa kabul etmediğini öne süren Aynur Nur, kızının altının bezlenmeyecek olmasının bundan sonra sosyal çevreye girmesi açısından büyük avantaj olacağını kaydetti.

Tutku Nur da en büyük isteğinin okula gitmek olduğunu belirterek, ileride doktor olmak istediğini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...