Maçın skoru 12/8

Türk Kardiyoloji Derneği ''Dünya Hipertansiyon Günü'' etkinlikleri kapsamında hastalığın önemini vurgulamak ve önlem almak için futbolcu ve kardiyologları futbol maçında buluşturdu.

Maçın skoru 12/8

Fi Yapı İnönü Stadı'ndaki toplantıda konuşan TKD Hipertansiyon Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Sıddık Ülgen, orta yaşlı insanların yarısından çoğu ve 60 yaş üzeri insanların hemen hemen tamamında hipertansiyon bulunduğunu söyledi.

Hipertansiyonun; felç, kalp krizi ve böbrek problemlerine yol açabildiğini vurgulayan Ülgen, ''Hipertansiyon, tedavi sayesinde yarı yarıya indirilebilir. İlaç tedavisi ile azaltılacak bu hastalık için özellikle erkekler başta olmak üzere farkındalık çalışmalarının artırılması gerekiyor'' dedi.

İlaç tedavisi dışındaki tedavi yöntemlerinin de çok önemli olduğunu söyleyen Ülgen, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hem hipertansiyon tedavisi hem de bu hastalığın gelişimini engellemek için tuz tüketimi azaltılmalıdır. Ülkemizde 17 milyon hipertansif hasta var. Bu hastalığa yakalanmayı önlemek, hasta olanlarda ise tedavi uygulamak için tuz kısıtlaması yapmak gerekiyor. Dünyanın en çok tuz tüketen ülkesiyiz. Uzmanlar günde ortalama 6 gram tuz önerirken ülkemizde ortalama 18 gramı bulmaktadır. Tuzsuz ekmek üretiminin teşvik edilmesi gerekiyor. Sofradan tuzu kaldırmanın yanında bol bol meyve ve sebze tüketilmelidir.''

Ülgen, hipertansiyon hastalığının artmasıyla, obezite oranının da arttığını belirterek, ''Şişmanlık, şeker hastalığını artırmakta. Hipertansiyon hastalarının neredeyse tamamında kilo fazlalığı var. Bunun önüne geçmeliyiz. Sigara ve nargile kullanımı bırakılmalı ve spor, hayatın bir parçası haline getirilmelidir'' diye konuştu.

TKD Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene de bu yıl Dünya Hipertansiyon Birliğinin belirlediği temanın ''Kan Basıncı Değerini Bil, İdealini Hedefle'' olduğunu söyleyerek, ''Rakamsal olarak kan basıncı değerinin mutlaka bilinmesi gerektiğini belirten bu temayla, aynı zamanda kalbin değerinin bilinmesini kast ediyoruz. 'İdealini hedefle' cümlesiyle ise eğer kan basıncınız yüksekse ideal seviyeye getirilmesi için çağrıda bulunuyoruz'' dedi.

Ergene, Türkiye'de hipertansiyon farkındalığının yüzde 40'larda olduğunu kaydederek, ''Hipertansiyonu olan 100 hastanın ancak 40'ı hastalığının farkında. Kadınlar çalışmalarda daha duyarlı. Her 100 kadından 48'i, her 100 erkekten de yüzde 28'i durumunun farkında'' bilgisini verdi.

Tedaviye uyum alanında da kadınların erkeklere oranla daha duyarlı olduğunun altını çizen Ergene, 2003 yılından 2008 yılına kadar yapılan incelemelerde farkındalık ve tedaviye uyum oranlarında ciddi artışlar olduğunu ifade etti.

Ergene, erkeklerde tedaviye uyum oranının 2003'ten 2008'e yüzde 21'den yüzde 28'e yükseldiğini belirterek, kadınlarda tedaviye uyumun yani ilaç kullanma oranının yüzde 37'den yüzde 47'ye çıktığını bildirdi. Ergene, bu yıllar arasında Türk Kardiyoloji Derneği, Türk Nefroloji Derneği ve Aile Hekimliği derneklerinin bu tedavinin tanıtılması konusunda çok önemli katkıları olduğunu belirtti.

KARDİYOLOGLAR İLE GENÇ FUTBOLCULARIN MAÇI
Konuşmaların ardından Türk futbolunun önemli isimleri ve genç sporcular ile kardiyologlar hipertansiyona dikkati çekmek için futbol maçı oynadı.

Sistolik (büyük tansiyon) takımı oyuncularının hapsinin 12, diyastolik (küçük tansiyon) takımının oyuncularının ise 8 numaralı formalar giydikleri maçı, Türk futbolunun önemli hakemlerinden Mustafa Çulcu yönetti.

Beşiktaş'ın eski futbolcularından Yasin Sülün'ün de yer aldığı maçta, kardiyologlar ve genç futbolcular karşı karşıya geldi. Normal süresi 7-7 biten maçı, penaltı atışlarıyla Sistolik Takımı ''12-8'' kazandı.

Sayfa Yükleniyor...