Madde bağımlılarına denetimli serbestlik

Madde bağımlıları öncelikle ikamet ettikleri bölgede, bünyesinde ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı ile psikolog bulunan devlet hastanelerine müracaat edecek.

Madde bağımlılarına denetimli serbestlik

Bakanlığı, denetimli serbestlik tedbiri uygulanan madde bağımlılarının tedavileriyle ilgili sıkıntıların aşılması için aldığı yeni önlemler çerçevesinde bir genelge yayımladı. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, madde bağımlılarının tedavi edilerek topluma kazandırılmaları için yeni bir yaklaşımı ortaya koyan denetimli serbestlik tedbiri uygulamalarının 2006 yılı itibarıyla uygulamaya girdiğini, bunun ilerleyen yıllarda madde bağımlılığı tanı ve tedavisine talepte olumlu bir artışa sebebiyet verdiğini söyledi.

Tosun, toplum sağlığının korunması ve iyileştirilmesi kapsamında yürütülen çalışmalarda, uyarıcı ve uyuşturucu madde kullanımının önlenmesi ile bağımlıların tedavisi ve topluma kazandırılmaları açısından gelinen nokta umut verici olmakla beraber henüz istenilen seviyeye gelemediğini bildirdi. Haklarında denetimli serbestlik tedbiri kararı verilen madde kullanıcısı/bağımlılarına sağlanan sağlık hizmetleri genel olarak değerlendirildiğinde, çeşitli düzeylerde sorun ve sıkıntıların yaşandığının tespit edildiğine dikkati çeken Tosun, şunları kaydetti:

FARKLI TEDAVİ YAKLAŞIMLARI SORUN YARATIYOR
''Özellikle laboratuvar yetersizliği gerekçe gösterilerek hastaların devlet hastanesi bünyesinde tıbbi değerlendirilmesi yapılmadan doğrudan madde bağımlılığı tedavi merkezlerine sevk edilmesi ile ülke genelinde benzer vakalara farklı sağlık birimlerince farklı süreleri içeren değişik tedavi yaklaşımlarının uygulanması önemli sorunlar olarak ortaya çıkmıştır. Bireysel düzeyde mahrumiyet yaratması, idari ve hukuki anlamda dosya takibi ile sonlandırmada karışıklıklara yol açması ve henüz sayı ve sığaları (kapasite) istenilen noktaya gelememiş madde bağımlılığı tedavi merkezlerinin çalışmalarını da olumsuz etkilemesi sebebiyle konu hakkında yeni düzenleme yapılması zorunlu hale gelmiştir.''

Nihat Tosun, yapılan değerlendirme sonucunda alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

''Söz konusu vakalar, öncelikli olarak ikamet ettikleri bölgede, bünyesinde ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı ile psikolog bulunan devlet hastanelerine müracaat edecekler ve işlemleri de 'Denetimli Serbestlik Tedbiri Kararı Verilen Madde Kullanıcılarının/Bağımlılarının Sağlık Kurumlarına Müracaatlarında Yapılacak İşlemler' başlıklı forma göre tamamlanacak. Denetimli serbestlik tedbiri uygulamaları kapsamında devlet hastanelerine sevk edilen vakalar, 15 günlük aralıklarla klinik ve laboratuvar bulgularıyla değerlendirildikten sonra, Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri Şube Müdürlüğüne/Bürolarına gönderilecek.

TAKİP VE İSTATİSTİKİ DEĞERLENDİRME YAPILACAK
Yapılan ilk değerlendirme sonrasında, 6 haftalık 'Denetimli Serbestlik Tedbiri Madde Bağımlılığı Programı'na alınanlar ile şiddetli kesilme belirtisi, tedavi için madde bağımlılığı tedavi merkezine veya madde bağımlılığı tedavi merkezlerinin içinde olduğu hastane kapalı psikiyatri servislerine ileri tetkik ve tedavi için sevk edilenlere ilgili form doldurulacak. Hastane bünyesinde oluşturulacak 'Denetimli Serbestlik Tedbiri Uygulamaları Klasörüne' takılacak bu form üzerinden hasta takibi ve istatistiki değerlendirmeler yapılacak. Altı haftalık uygulama sonunda kişinin programa uyumu ile ileri merkezde tedavisinin gerekli olup olmadığı hususlarında form üzerinden değerlendirme yapılıp belirlenen yazı örneğinin ilgili bölümü işaretlenerek Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri Şube Müdürlüğüne gönderilmek suretiyle kişiye ait işlemler sonlandırılacak.

KLİNİK MUAYENE VE DEĞERLENDİRME
Hastane bünyesindeki işlemleri sonlandırılan vakalara ait istatistiki bilgiler tamamlanıp hazırlanacak form aylık olarak Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğüne gönderilecek. Ayrıca, klinik muayene ve değerlendirmelerde gerekli görülecek idrar numuneleri, belirlenen bir hemşire denetiminde ve yardımcı personel gözetiminde form doldurulmak suretiyle, başhekimlikçe uygun görülen bir tuvalette alınacak, tahlil işlemleri yapılacak  ve sonuçları saklanacak. Başvuranlara uygulanacak olan altı haftalık 'Denetimli Serbestlik Tedbiri Madde Bağımlılığı Programı'na ilişkin konu başlıkları bir formla belirlendi. Söz konusu program süreklilik arz edeceğinden hastaların hastaneye başvurdukları dönemde yürütülen programa dahil olmaları gerekecek.''

Sayfa Yükleniyor...