“Mangal severler, kolon kanserine karşı önlem almalı” (1-31 Mart Kolon Kanseri Farkındalık Ayı)

Baharın gelmesiyle birlikte bazı insanlar için mangal mevsimi de başlamış oldu. Ancak uzmanlar, piknik ve gezilerin vazgeçilmezi olan mangalın insan sağlığına, özellikle de bağırsak sağlığına zararlarına dikkat çekiyor ve kolon kanseri uyarısı yapıyor.

“Mangal severler, kolon kanserine karşı önlem almalı” (1-31 Mart Kolon Kanseri Farkındalık Ayı)

Kalın bağırsak kanserinden korunmada, beslenme kadar yiyecekleri pişirme biçimi de önemli. Mangal ateşinde yanan et; mide, pankreas ve kalın bağırsak (kolon) kanserine neden oluyor” diyen Okan Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alp Gürkan, kalın bağırsak kanserlerinin, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi sağlık sorunlarından biri olduğunu vurgu yaptı.

Hastalığın, her yaşta görülebilmesine rağmen, en sık 50 yaşından sonra gözlendiğini belirten Dr. Gürkan, “Ortalama görülme yaşı genellikle 63'tür. Kadın erkek arasında görüme sıklığı açısından pek bir fark yoktur. Kalın bağırsak kanseri; bağırsak duvarının dışına çıktığında önce çevresindeki lenf bezlerine, daha sonra da karaciğer başta olmak üzere diğer organlara da yayılabilir. Tedavinin başarısı için 50 yaşından sonra, düzenli aralıklarla bağırsakların incelenmesi gerekir. Erken evrelerde hastalıktan kurtulmak mümkün olduğu halde geç kalındığında maalesef yaşamı tehdit eden sorunlarla da karşılaşılabilir” dedi.

PİŞİRME YÖNTEMİ ÖNEMLİ!

Kalın bağırsak kanserini önlemek için, pişirme yönteminin de çok önemli olduğunu vurgulayan Genel Cerrahi Uzmanı Gürkan, karın bağırsak kanseri ve korunma yolları hakkında şu bilgileri verdi: 

“Mangal severler, kolon kanserine karşı önlem almalı” (1-31 Mart Kolon Kanseri Farkındalık Ayı) - 1 Prof. Dr. Alp Gürkan

“Özellikle; mangal gibi pişirme yöntemlerinde etin yanması sonucu kanserojenler oluşabilir. Bu kanserojenler; mide, pankreas ve kalın bağırsak kanserinin gelişmesini tetikleyebilir. Bu nedenle etin ateşe 15 cm'den yakın mesafede olmamasına dikkat edilmelidir. Etin mangalda kalma süresi uzadıkça kanserojen madde oluşma riski de artar.

KANSERDEN KORUNMADA SAĞLIKLI BESLENMEK ÖNEMLİ!

Kalın bağırsak kanserlerinden korunmada, tarama yöntemlerinin yanı sıra riski azaltıcı bazı basamaklar da mevcuttur. Örneğin; fiziksel egzersiz, aşırı kilolardan kurtulmak, sigara ve alkol kullanmamak, yüksek lifli, düşük yağ içerikli gıdaları tüketmek; bunlardan birkaçıdır. Dünya Örgütü (WHO); 2015 yılında salam, sucuk, sosis, pastırma gibi işlenmiş et ürünlerini kesin kanserojenler arasına dahil etmiştir. Aşırı kırmızı et tüketilmesinin de özelikle kalın bağırsak kanseri riskini artırdığı aynı duyuruda belirtilmektedir.”

Sayfa Yükleniyor...