Mantar değil, bilgisizlik öldürüyor

Mantar zehirlenmelerine sonbahar ve ilkbaharda sık rastlandığını belirten Gastroenterolog Erdem Akbal, “Doğadan toplanan hiçbir mantarın yenilmemesi lazım. Yalnızca kültür mantarlarının tüketilmesini öneriyoruz'' dedi.

Mantar değil, bilgisizlik öldürüyor

Mantar zehirlenmelerinde en çok, 'Ben her zaman topladığım mantarı topladım, aynı mantarı 20 yıldır yerim' şikayetleriyle kendilerine başvurulduğunu söyleyen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bölümü Öğretim Görevlisi Uzman Dr. Erdem Akbal, dana çok Karadeniz ve Marmara bölgesinde yoğun zehirlenme görüldüğünü belirtti.

“Doğadan toplanan hiçbir mantarın yenilmemesi lazım. Yalnızca kültür mantarlarının tüketilmesini öneriyoruz'' diye konuşan Akbal, zehirlenmede bulguların ilk 6 saatte başladığını kaydetti.

KOMAYA SOKABİLİR
Zehirlenmelerin, bulantı, kusma, karın ağrısı, yüksek ateş ve kalpte çarpıntı şikayetleriyle başladığını dile getiren Akbal, ''Bunlar kişiyi komaya sokacak boyuta ulaşabiliyor. Mantar yedikten sonra bu tür şikayetleri olanların en kısa sürede bir merkezine başvurmaları gerekiyor. Tabii iş burada da bitmiyor. Zehirlenmeler bazen geç bulgular da verebiliyor, mantarın cinsine ve içindeki toksinlere bağlı olarak. Bazen 72 saat sonra bile şikayetler gelişebiliyor. Hatta 2-3 hafta sonra ciddi karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi sorunlarla ölüme kadar götürebilecek sıkıntılara neden olabiliyor'' ifadelerini kullandı.

Akbal, zehirlenme olaylarının daha önce toplayıp tükettikleri mantarların yine aynı türdeki bir mantar olduğunu düşünüp tüketen insanların başına daha çok geldiğini belirterek, şöyle konuştu: ''Çok az miktarda tüketilmesi halinde bile mantar, insanlarda zehirlemelere neden olabiliyor. Toplumumuzda çok yanlış bilinen noktalar da var. Örneğin, 'mantar yoğurtla tüketildiğinde zehirlenme olmaz', 'mantar pişirildiğinde renginde değişiklik olmazsa zehirlenilmez' gibi. Aslında bunlar yanlış bilgiler, söylenti. Hiçbirine güvenmemek gerekir. Kültür mantarlarında zehirlenmelere neden olan toksinler bulunmuyor. Ancak son kullanma tarihi geçmiş, bozulmuş kültür mantarı tüketiliyorsa buna bağlı bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishalle devam eden zehirlenmeler olabilir. Bu zehirlenme ise besin zehirlenmesi şeklinde tanımlanır.''

Sayfa Yükleniyor...