'Market eczane' halkın sağlığını riske atmaktır

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, ''Eczacıların sorunlarının çözümünden vazgeçerek halk sağlığının market eczanelere emanet edilemeyeceğini'' söyledi.

'Market eczane' halkın sağlığını riske atmaktır

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın marketlerde ilaç satılmasına yönelik düzenleme yapılacağına yönelik açıklamasını, "Bin iki bin marketle 23 bin eczanenin verdiği hizmeti sunmayı düşünmenin, eski SSK eczaneleri benzeri market eczanelerini hayata geçirmeye çalışmak halkın sağlığını riske atmak anlamına gelir'' sözleriyle değerlendirdi.

''Başbakanımızın dün yaptığı açıklamayı eczacı camiası olarak, üzüntüyle ve endişeyle izledik" diyen Saydan, şöyle devam etti:

"Sendikamız; kurulduğu günden beri ilacın sadece eczaneden ve eczacı elinden satılması gerektiğini her fırsatta dile getirmiştir. Yaşananların bu noktaya gelmemesi ve sorunların çözümü için yapılan sayısız başvuruya rağmen, gerekli adımların ve iyileştirmelerin zamanında yapılmamış olması ve yapılacağına dair somut adımların atılmamış olması eczacı kamuoyunda haklı bir tepkiye neden olmuştur.

Ancak sorunları görmezden gelen kurum yetkilileri; eczacıların tepkisini hiç üzerlerine alınmayarak, yanlı ve yanlış bilgilendirmelerle eczane eczacılarını ortadan kaldıracak düzenlemelerin hayata geçmesi için sabırsızlanan çevrelerin işini kolaylaştıracak projeler ve fikirler üretmeye çalışmaktadırlar. Son yaşanan süreçte; kamuoyundan ve siyasi iradeden aldıkları büyük tepki nedeniyle, eski SSK eczaneleri benzeri SGK eczaneleri açma fikrini market eczane olarak revize ederek, tüm dünyanın vazgeçmeye çalıştığı sistemi şimdi vatandaşımızın ve siyasi iradenin önüne çözüm olarak sunmaktadırlar.''

'Market eczane' halkın sağlığını riske atmaktır  - 1

ABD'DEKİ ZEHİRLENMELERİN YÜZDE 65'İ İLAÇTAN         
Saydan, ABD'nin market eczaneden vazgeçmeye çalıştığını ifade ederek, ''ABD'de 53 eyaletin sadece 19'unda market eczane bulunmaktadır. Buralarda sadece reçetesiz verilebilen ilaçlar satılmasına rağmen ABD yapılanmadan dahi vazgeçmenin çarelerini aramaktadır. ABD'deki zehirlenmelerin yüzde 65'i ilaç zehirlenmesi olup bunun en önemli nedeni de FDA tarafından ilaç reklamları ve market eczaneler olarak görülmektedir'' değerlendirmesinde bulundu.

''Market eczane'' uygulamasının sonuçlarıyla ilgili farklı ülkelerden örnekler veren Saydan, ''Avustralya'da da devlet tarafından yapılan araştırmaya göre; doktora muayene olup reçeteye yazılan ilacını market eczaneden alan hastaların yüzde 65'inin tedavi olamadığı, tekrar doktora gittiği ve tekrar ilaç aldığı tespit edilmiştir. Market eczanelerin ülke ekonomisine katkı sağlamadığı aksine zarar getirdiği görülmüştür. Bu yüzden başta market eczaneye destek veren Avustralya hükümeti şimdi serbest eczane eczacılarını desteklemeye başlamıştır'' dedi.
         
MARKET OLMAYAN İLÇEDE SGK'LI İLACINI NASIL ALACAK?         
Saydan, surunun çözümü için ilaç fiyat indirimlerinden oluşan zararların firmalarca karşılanmasının yasal güvence altına alınması gerektiğini kaydetti. ''Market olmayan ilçede SGK'lı hastanın ilacı nasıl alacak'' sorusunun cevaplanması gerektiğini de belirten Saydan, şu görüşlere yer verdi:

''Ülke genelinde sadece merkezi yerleşim yerlerinde bulunan ve nöbet hizmeti vermeyecek bin-ikibin marketle 23 bin eczanenin verdiği hizmeti sunmayı düşünmenin, eski SSK eczaneleri benzeri market eczanelerini hayata geçirmeye çalışmanın halkın sağlığını riske atmak anlamına geldiği unutulmamalıdır. Siyasi bedel ödemeyeceği rahatlığının ardına sığınarak, bu belirsizlik ortamını başlatanların yanlı ve yanlış telkinlerine itibar etmeden, siyasi otorite tarafından bir an önce yaşanan sorunun çözülmesi ve 6643 sayılı Kanun gereği eczacıların haklı talepleri göz önünde bulundurularak yeni bir sözleşme hazırlanması ve imzalanması gereklidir.''

Sayfa Yükleniyor...