“Mavi bebek hastalığı tedavisinde yüz güldüren sonuçlar alınıyor”

Mavi bebek hastalığı olarak bilinen fallot tetralojisi, bebeklerde ciltte morarma ile belirti veren bir kalp hastalığı. Pediatrik-Doğumsal Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Alpay Çeliker, sık görülen hastalığın tedavisinde yüz güldürücü sonuçlar alındığını söylüyor.

“Mavi bebek hastalığı tedavisinde yüz güldüren sonuçlar alınıyor”

Mavi bebek hastalığının artık günümüzde, kalp ameliyatları ile tedavi edilebildiğini ve 1 yaşından önce cerrahi işlemin mümkün olduğunu söyleyen Prof. Dr. Alpay Çeliker, "Koyu ten rengi olan bebeklerde vücuttaki morarma bazen ebeveynlerin gözünden kaçabilir. O zaman diğer semptomlara dikkat etmek gerekir. Bebekte beslenme problemi, hızlı soluk alıp verme, hırıltı gibi belirtiler varsa mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir" dedi.


CERRAHİ İŞLEMDEN SONRA ERKEN DÖNEMDE GÖRÜLEBİLECEK PROBLEMLERİ

Hastalığın teşhisinden sonra yapılan cerrahi tedavinin “tamir edici” nitelikte olduğunu söyleyen Çeliker, hastaların hemen hepsinin erişkin yaşa ulaştığının altını çizerek cerrahi işlemden sonra erken dönemde görülebilecek problemleri şöyle aktardı:

- Ameliyatla kapatılan kalp deliğinde kaçak olması: Bu açıklık kalpte yetmezliğe neden oluyorsa kapatılmalıdır. 
- Sağ karıncık çıkış yolunda ve akciğer atardamarlarında tam düzeltilemeyen darlıklar: Sağ karıncık basıncı sol karıncık basıncının 2/3’ünden fazla ise tedavi edilmelidir.
- Akciğer atardamar kapağında yetersizlik: Nadiren erken dönemde sorun yaratır.

GEÇ DÖNEMDE GÖRÜLEBİLECEK PROBLEMLER

- En önemli sorun akciğer atardamar kapağında oluşan yetersizliktir. Bu sorun uzun dönemde sağ karıncıkta büyüme ve fonksiyon kaybına neden olur. Belirli bir sürenin sonunda teşhis edilemeyen veya uygun bir şekilde tedavi edilmeyen hastalarda sağ karıncıkta geri dönüşümsüz hasar oluşur. Bu da kalp yetersizliğine neden olur.

- Diğer sık görülen sorun kalp ritmindeki düzensizliktir. İzlem süresi arttıkça bu sorunun görülme oranı yükselir. Özellikle kalpte tam düzeltilmemiş veya tekrar etmiş problemler varlığında daha erken gelişir ve daha  ciddi seyirli olur.

- Sağ karıncık çıkış yolundaki sorunlar, aort kapağı veya çıkan aorta ile ilgili sorunlar da bazı hastalarda tedavi gerektirecek düzeyde olabilir.

HASTALARIN HAYAT BOYU İZLENMESİ ÖNEMLİ

Hastaların bir uzman ya da uzman merkezler tarafından hayat boyu takibinin yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Çeliker, bu sayede oluşabilecek sorunların problemlere yol açmadan çözülebileceğini ifade ederek "Cerrahi işlem geçirmiş hastaların erişkin doğumsal kalp hastalıkları konusunda deneyimli, multidisipliner bir merkezde izlenmesi gerekmektedir. İzlem aralıkları hastadan hastaya değişiklik gösterir. Her muayeneden sonra kalp veya diğer sistemlerle ilgili değişik testler yapılması gerekmektedir" dedi.

Sayfa Yükleniyor...