Medeniyetin arttırdığı hastalık: Bel fıtığı

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Bütün, insanların medenileştikçe hareketlerinin kısıtlandığını ve bunun bel fıtığına yol açtığını söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Bütün, bel fıtığının, toplumların medeniyetleşmesi sonucu hareketlerinin kısıtlanması ve insanların bel sağlığına yeterince önem vermemesi nedeniyle arttığını bildirdi.

Prof. Dr. Bülent Bütün, bel fıtığını, ''omurlar arasındaki disklerin bir nedenden dolayı bozulması ya da yaş icabıyla dejenere olup, özelliğini kaybederek balonlaşması ve bu balonlaşma sonucunda balonların yönüne göre değişik klinik şikayetler vermesi'' olarak açıkladı.

Günümüzde bel fıtığının sık görülen fakat fazla bilinmeyen bir problem olduğuna işaret eden Bütün, ''Bu hastalığın yaygınlaşması ve görülme yaşının giderek daha aşağıya inmesinin nedenlerinden biri, insanların, toplumların medeniyetleşmesiyle hareketlerinin kısıtlanmasıdır'' dedi.

Oturarak iş yapmak, her yere arabayla gitmek gibi medeniyetin getirdiği sorunların insanları, kasları yeterince kullanmamaya ittiğini vurgulayan Bütün, bu durumun, yükü omurgaya bindirdiğini söyledi. Bel sağlığına önem verilmesi, kontrolsüz ve ani hareketler yapılmaması uyarısında bulunan Bütün, bel fıtığının daha çok orta yaş grubunda görüldüğünü belirtti.

Hastalığın kadınlarda görülme oranının erkeklere göre daha yüksek olduğuna işaret eden Bütün, bunu, insanların kendilerini genç hissedip kaslarını zorlayacak hareketlerde bulunması ve kadınların kaslarının erkeklere göre daha zayıf olmasına bağladı.

KORUYUCU TEDAVİ ÖN PLANDA OLMALIDIR

Bel fıtığındaki tedavi yöntemlerinin iki türlü düşünülmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Bütün, şu bilgileri verdi: ''Hastalığın tedavisinden çok, bel fıtığının olmaması için nelerin yapılması gerektiğinin bilinmesi önemlidir. Koruyucu tedavi ön planda olmalıdır. Kasların gücünü korumak gerekmektedir. Yeterli düzeyde hareketler yapılmalı, beli zorlayan hareketler yapılmamalıdır. Dengeli yük taşınması, bele çok aşırı yük vermeden yüklerin nasıl kaldırılması gerektiği insanlara öğretilmelidir.''

BEL FITIĞI SUİSTİMAL EDİLEBİLEN BİR KONU

Bel ağrısı olan insanların doktor olmayan kişilere gittiğini bu yöntemlerin sağlıklı olmadığını belirten Prof. Dr. Bütün, ''Bel fıtığı suistimal edilebilen bir konu. Bel ağrısı olan insanlar doktor olmayan kişilere tedavi olmaya gidiyor. Bu tedaviler sağlıklı değildir. Hastalara zarar veren tedavilerdir'' dedi.

Bütün, çoğu bel fıtığında ameliyata gerek olmadığını, fıtıklaşmış bir diskin bozulduğunu ve eski haline gelmediğini, vücudun kendi bildiği yöntemlerle dejenere olmuş diski, orada kireçleme yaparak tamir ettiğini sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...