“Meme kanseri tarama yaşı değişti”

Amerikan Kanser Cemiyeti, 2003’de yayınladığı kılavuzla mamografinin 40 yaşında başlanmasını önermişti. Cemiyetin önerisini değiştirdiğini söyleyen Onkoloji Uzmanı Erdinç Nayır, “Yeni kılavuzda mamografi çekilmesi için başlama yaşının 45 olması önerildi” dedi.

“Meme kanseri tarama yaşı değişti”

Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türü, dünyada her 8 kadından biri hayatının bir döneminde bu hastalığa yakalanıyor. Tedavi başarısındaki en önemli etkenlerden biri de erken tanı. Çünkü erken teşhis ile tedavi yaklaşımları, tedavi süreci ve hastanın yaşam kalitesi daha iyi oluyor.

Meme kanserinin taramasında mamografi ve meme muayenesi önerildiğini söyleyen İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Erdinç Nayır, her kadının mutlaka mamografi yaptırması, meme muayenesi yapması ve yaptırması gerektiğinin altını çizdi.

MAMOGRAFİ HANGİ YAŞTA BAŞLAMALI?

Ekim 2015 JAMA dergisindeki bir yayına dikkat çeken Uzm. Dr. Erdinç Nayır, meme kanseri taraması amacıyla yapılan mamografide yaş sınırının değiştiğini söyledi.

Dr. Nayır, konuyla ilgili şu açıklamada bulundu: “Amerikan Kanser Cemiyeti (American Cancer Society, ACS), 2003 yılında yayınladığı kılavuzda 40 yaşında mamografi taramasının başlanmasını ve yılda bir kez yapılmasını önermekteydi. Ancak ACS’nin yeni kılavuzunda mamografi çekilmesi için başlama yaşının 45 olması önerildi. ACS tarafından 45-54 yaşları arası yıllık mamografi, 55 ve üstü yaşlar için de iki yılda bir mamografi yapılması önerildi” dedi.

MAMOGRAFİ KAÇ YAŞINA KADAR YAPTIRILMALI?

Peki mamografi yaşam boyu devam ettirilmeli mi? Amerikan Kanser Cemiyeti’nin önerilerini baz alan Uzm. Dr. Erdinç Nayır, bu soruyu şöyle yanıtladı: “55 yaş ve üstü kadınlarda iki yılda bir önerilen mamografi tarama programının, 10 yıldan az yaşam beklentisi olan kadınlarda sonlandırılması gerektiği belirtilmektedir. Yayınlanan önerilerde dikkat çekici bir ayrıntı da klinik meme muayenesi verilerinin yeterli olmamasıdır. 45 yaşından sonra kadınlarda yapılan mamografinin, meme muayenesinden daha değerli olduğu belirtilmektedir.”

“Meme kanseri tarama yaşı değişti” - 1

“KANSER TARAMA PROGRAMLARI TOPLUMLARA ÖZEL OLMALI”

Bu verilerin bazı çalışmalar sonucunda ortaya çıktığını vurgulayan Nayır, “Bence önemli olan toplumlara has meme kanseri özelliklerinin ortaya konması ve o topluma özel tarama programlarının uygulanmasıdır. Söz konusu kılavuzda meme kanserinin 40 yaş altında nadir görüldüğü belirtilmektedir ama ülkemizde 40 yaş altında olan hastalarımız da az değildir. Sonuç olarak, yaş hiç önemli olmamakla birlikte her kadının meme kanseri konusunda bilinçlenmesi, tarama testlerini yaptırması gerekmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Sayfa Yükleniyor...